Arvustus: Topelt­maailmas

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Roman Polanski «Variautor» sai hiljuti Tallinnas Euroopa filmiauhindade jagamisel kõige enam auhindu ning tunnistati mõistagi aasta parimaks Euroopa linateoseks.

Rõhutatult euroopalik atmosfäär kumab vastu igast kaadrist. Edukas inglise tellimuskirjanik (Ewan McGregor) nõustub lõpetama endise Briti peaministri Adam Langi (Pierce Brosnan) memuaarid. Veerandi miljoni dollari suurune tasu näib  esmapilgul olevat piisav motivatsioon.  Variautor alustab USA idarannikul paikneva saare ookeanivaatega majakeses tööd. Enamasti on sompus ja sajab vihma. Meeleolu on irreaalne.

Saabumisjärgsel päeval esitatakse Langile süüdistus: ta olevat lasknud terrorismis kahtlustatavaid USA luure keskagentuurile piinamiseks saata.  Peagi saab selgeks, et minevik võib olla tappev.

Filmi süžee viitab vandenõuteooriale, mille järgi Briti peaminister Tony Blair oli seotud luure keskagentuuriga.

Poliitilise põneviku ekraniseerimiseks on mitu võimalust. Kolmeteistkümneaastasega seksimise eest koduarestis istuv Roman Polanski näis eelistavat psühholoogilist trillerit tempokale märulile. Filmi plussid on klaustrofoobiline atmosfäär ja suurepärased näitlejatööd. Brosnan teeb Blair/Langi rollis elu ühe parema osatäitmise ning Ewan McGregor mängib oma tegelaskuju karakteri usutavalt välja peenemategi detailideni.

Midagi näib siiski puudu jäävat. Ehkki professionaalne ja suhteliselt põnev, on see kohati vaatajat alahindavalt üle konstrueeritud. Ja siis veel, tolksti, see imelik lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles