Riik investeerib Viljandimaa noorsootöösse

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsekooli noori meelitab noortetuppa piljardimäng.
Kutsekooli noori meelitab noortetuppa piljardimäng. Foto: Sten Mahov

Järgmise kahe aasta jooksul luuakse riigi toel Viljandimaa noortele rohkem kui 80 võimalust osaleda noorsootöös.

Tänavu jagunesid Viljandimaa omavalitsused kahte koostöörühma, et viia piirkonna noorsootöö planeerimine, teenuse osutamine ja rahastamine uutele alustele. Keskmes on noor oma soovide ja vajadustega, sõltumata omavalitsuse piiridest või selle ühinemisplaanidest. Kahest rühmast üks alustab tööd sel sügisel ja teine tuleval kevadel. Kokku saavad need riigilt 377 641 eurot.

Omavalitsused suunas koostööle haridus- ja teadusministeeriumi ning Eesti noorsootöö keskuse (ENTK) algatus. ENTK direktori Edgar Schlümmeri sõnul on kõik Eesti omavalitsused viimaste aastate jooksul teinud suuri pingutusi noorsootöö kvaliteedi parandamiseks ja võimaluste avardamiseks, kuid pannes piirkonniti seljad kokku, luuakse noortele varasemast veelgi sisukamad arenguvõimalused.

Schlümmer rõhutas, et nii põhjalikult pole noorsootööd kunagi analüüsitud. Omavalitsused teavad väga täpselt, mis on ühe või teise tugevused ja nõrkused ning kuidas nad saaksid koostöös teiste omavalitsuste ja riigiga noorsootöö kättesaadavust, mitmekesisust ja kvaliteeti veelgi suurendada.

Tänu riigi toele saab mitmes piirkonnas pakkuda seni kättesaamatuid noorsootöö teenuseid ning juhendajatele konkurentsivõimelist töötasu või transporditoetust, et olulised inimesed noorteni jõuaksid. Lisaks aitab ENTK omavalitsustel näiteks noorsootöötajate pädevust parandada ning töö tulemuste seiret korraldada.

Viljandi piirkonnas on väga tähtsal kohal kogu piirkonna tasakaalustatud areng. Erinevalt mitmest koostöörühmast otsustasid omavalitsused, et esmalt tuleb rahaga toetada eelkõige neid piirkondi, kus noorsootöö võimalusi ei ole või on väga vähe. Rohkem investeeritakse tegevustesse, mis jõuavad otse noorteni, ning koordineerivatele tegevustele pannakse vähem rõhku.

Viljandi koostöörühmas käivitatakse riigi toel ajujaht ehk ettevõtlusideede labor, laiendatakse programmi «Murdepunkt», luuakse uusi huviringe, asutatakse rahvusvahelises noorsootöös osalemiseks omaosaluse tasumise fond ja tehakse palju muud.

Ühtekokku toetab riik Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) rahast omavalitsuste koostöörühmi ligi 6 miljoni euroga. Sügisel alustati tegevust 12 piirkonnas, kes saavad toetust ühtekokku ligi 1,8 miljonit eurot. Viljandimaal moodustavad ühe koostöörühma Viljandi ja Mõisaküla linn ning Viljandi, Abja, Halliste, Karksi, Kõpu ja Tarvastu vald, kellele lisandub Saarde vald Pärnumaalt. Teise koostöörühma moodustavad Võhma linn ja Suure-Jaani ning Kõo vald, kellele lisandub Imavere vald Järvamaalt. Kolga-Jaani vald teeb selles programmis koostööd Põltsamaa koostöörühmaga.

Aastaks 2018 on esimene koostöörühm Viljandimaa noortele planeerinud rohkem kui kaheksakümmend uut võimalust ning praegusega võrreldes peaks töösse kaasatama kuni 15 protsenti rohkem noori. Teise koostöörühma eesmärgid selguvad 2017. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles