Noored pooldavad rämpstoidu maksu ja efektiivsemaid koolitunde

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud nädalal peeti Heimtali mõisas teine Noorte Metsaülikool.
Möödunud nädalal peeti Heimtali mõisas teine Noorte Metsaülikool. Foto: Erakogu

Möödunud reedest pühapäevani peeti Viljandimaal Heimtali mõisas teine Noorte Metsaülikool (NMÜ), mille läbiv teema oli seekord «Tervis». Nädalavahetusel kõlanud ettekannete ja rühmatööde tulemusena jõudsid sündmusel osalejad järelduseni, et noorte tervist ohustavad enim vähene liikumine, ebatervislikud toitumisharjumused ja ebaefektiivne puhkus.

Viljandi gümnaasiumi eestvedamisel teist korda teoks saanud sündmusel osalesid Viljandi, Võru ja Läänemaa gümnaasiumi õpilased. Ettekande tegid tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Tiit Kõnnussaar Tartu ülikoolist, Jakob Rosin portaalist Geenius.ee ning paljud teised asjatundjad. Ühiste arutelude tulemusena tutvusid noored Eesti elanike tervisenäitajate ja -riskidega, mis ohustavad enim just nooremat elanikkonda.

Tuginedes tervise arengu instituudi ja statistikaameti kogutud andmetele jõudsid noored järeldusele, et Eesti noorte tervisehädad saavad alguse vähesest liikumisest ja ebatervislikust toitumisest. Nii statistika kui kohal olnud noorte enda kogemuse põhjal tõdeti, et murekoht on ka noorte ebaefektiivne puhkus, mis väljendub vähestes unetundides ning pidevas nutiseadmetes viibimises.

NMÜ lõpuks panid osalejad kokku memorandumi, milles nad sõnastasid kõige suuremad noorte terviseprobleemid ja nende põhjused ning pakkusid neile omapoolseid lahendusi.

Üheksa pakutud lahenduse seast võib leida näiteks soovituse kehtestada rämpstoidumaks ja üleskutse noortele rääkida kaasa koolitoidu ja -puhvetite menüüs. Samuti tõid gümnasistid välja, et noorte õppekoormuse efektiivsemaks jaotamiseks oleks vaja muuta koolitunnid suurema iseseisva töö rakendamise kaudu produktiivsemaks ning vähendada nii kodutööde mahtu. Memorandumi edastasid noored ka sotsiaalministeeriumile.

NMÜ on ärksate noorte ühiselt õppimise ja tegutsemise kogukond. Koos saadakse osa oma valdkonna arvamusliidrite ettekannetest, aruteludest, loengutest, töötubadest, õpitakse erinevatest seisukohtadest ja otsitakse paljude lahenduste seast parimaid. Kokku tulevad noored eri Eesti paikadest, et koos diskuteerida selle üle, kuidas luua meile kõigile parem keskkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles