Minu ja sinu ehk meie rahakott

Tiit Jürmann
, Viljandi linnavolikogu esimees ja ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Jürmann
Tiit Jürmann Foto: Marko Saarm

​«PEA NÜÜD!» ütled sa pealkirja lugedes. «Minul on minu raha ja sinul sinu raha. Minul sinuga ühist ei ole.»

Aga on ikka küll. Sa lihtsalt ei ole sellele mõelnud. Meie lapsed käisid ja käivad lasteaias meie rahakoti arvelt. Teed ja tänavad pühitakse meie rahakoti arvelt. Tänavalaternadki põlevad sellesamuse arvelt.

Ei hakka ma sulle siin linnaeelarve mahukat dokumenti ümber kirjutama, saad seda vaadata ja sellega tutvuda linna kodulehel. Loodan, et sul leidub selleks aega ja tahtmist.

Minu ja sinu maksustatavast tulust 11,6 protsenti laekub linnakassasse ehk meie ühisesse rahakotti ning see ongi linna peamine tuluallikas. Üle poole linna rahakotist moodustab just minu ja sinu ja meie tulumaksuosa, mis näiteks käesoleval aastal on ligi 11 miljonit eurot. Märkimisväärne summa, kas pole?

ÜLEJÄÄNUD OSA minu ja sinu makstavast tulumaksust jääb riigile ning too toimetab sellega oma toimetamisi. Lisaks maksab minu ja sinu eest tööandja. Näiteks sotsiaalmaksu tasumise kohustus on millegipärast ainult tööandjal. Osaliselt võiks seda teha ju nii mina kui sina.

Sotsiaalmaksust makstakse pensionid ja tervisega seonduvad raviteenused. Nüüd sa küsid: miks ravijärjekorrad on pikad ja pensionid väikesed? Miks kõige esimesed ja olulisemad õpetajad ehk lasteaiaõpetajad vähe palka saavad? Ja nii edasi, ja nii edasi.

Aga luba ka minul küsida. Kas sa võtad mingi osa töötasust vastu ümbrikus? Kui sa seda teed, ongi sinu makstav tulumaks ja niinimetatud ametlikult töötasult makstav sotsiaalmaks summa summarum väiksem. Sa ei saagi küsida, nõuda ja viriseda, kui ravijärjekorrad on pikad, sinu ema pension nii väikene ning riigil pole raha selle või tolle asja tarbeks. Sul pole selleks lihtsalt moraalselt õigust.

Küsin veel: kas sa tead, et Viljandi linn maksab meie ühisest rahakotist lisaks lapsevanemate tasutavatele summadele iga lasteaiakoha eest 240 eurot kuus? Kui sinu peres on kaks last, siis kas sinu ja sinu elukaaslase maksustatavast tulust 11,6 protsenti katab selle? Ma kahtlen selles. Linn maksab hoopis peale.

Lisaks tuleb meie rahakotist raha põhikoolide ja huvikoolide (sealhulgas spordikooli, muusikakooli ja kunstikooli) tegutsemiseks ja toimimiseks, sest ka need on meie endi omad. Jah, lapsevanemad maksavad ka ringitasu, aga sellest ainuüksi ei piisa.

KUI SA OLED aga ettevõtja või tööandja, siis on mul sullegi mõni küsimus. Kas sinu ettevõte ostab kaupa või teenust selliselt ettevõttelt, mille krediidiinfo raport näitab selgelt, et maksukultuur seal lonkab? Kui sa seda teed, siis kas sa oled ise samasugune? Kui ei ole, siis miks sa seda tolereerid? Ja mitte ainult, sa torpedeerid ausat ettevõtlust ja sõna otseses mõttes solgid turgu.

Ole hea ja mõtle sellele kõigele, enne kui sa pisikese rahalise võidu nimel kaotad tegelikult palju rohkem.

Loomulikult ei ole ma esimese kivi viskaja. Olen minagi naabrimeest aidanud ja tema on mul mõne puuhalu tuppa toonud. Naabrimeeste värk, teadagi. Aga see ei ole selle loo teema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles