Ekspert: üürikorteri tulumaksu peaks poole võrra alandama

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eraisik peab üüri pealt tulumaksu maksma, kuid remondiks kulutatud raha ta kuludesse kanda ei saa.
Eraisik peab üüri pealt tulumaksu maksma, kuid remondiks kulutatud raha ta kuludesse kanda ei saa. Foto: Ove Maidla / Postimees

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri hinnangul on maksuseadus eraisikust üürileandja suhtes ebaõiglane, mistõttu jätab 70 protsenti korteri üürileandjatest endiselt tulumaksu tasumata.

Martin Vahteri sõnul peab eraisik üüri pealt tulumaksu maksma, kuid näiteks remondisse pandud raha kuludesse kanda ei saa, nagu seda teevad juriidilised isikud. «Aus olemine on tehtud väga kalliks, see ei soodusta maksukuulekust ning riik tegelikult kaotab miljoneid eurosid,» ütles Vahter.

Vahteri sõnul tekivad eraisikul oma vara hooldamisega kulud nagu ettevõttelgi. Tavainimesel peaks olema võimalus korteri remontimiseks kulutatud raha kuludesse kanda ja sellelt mitte tulumaksu maksta või siis peaks tegema riik talle maksusoodustuse. «Näiteks oleks eraisiku üüritulu maksustatud tavalisest 50 protsenti soodsamalt,» ütles Vahter ja lisas, et soodustus peaks kehtima elu-, mitte äripindade puhul.

Martin Vahteri sõnul on ametlik üüriturg kasulik ka üürileandjale endale. «Probleemide korral võib nii-öelda mustalt tegutsemine minna üürileandajale loodetud säästu asemel hoopis kulukamaks. On ka juhtumeid, kus hoopis omanikult hakatakse üürivaidluse korral välja pressima, ähvardades maksuametisse minna,» rääkis Vahter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles