Surmapõlgavast tembust võib saada ainulaadne kingitus

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle korstna otsa heisati sügaval nõukogude stagnatsiooniajal 1988. aasta 24. veebruaril Eesti Vabariigi aastapäeva auks sinimustvalge lipp.
Selle korstna otsa heisati sügaval nõukogude stagnatsiooniajal 1988. aasta 24. veebruaril Eesti Vabariigi aastapäeva auks sinimustvalge lipp. Foto: Elmo Riig

«Lipp lehvis, inimesed vaatasid, koolipäev hakkas ka pihta, korstna ümber joosti kokku ja röögiti: «Eesti! Eesti!»,» meenutab Reijo Järv. «Lastel kästi kohe koolimajja tagasi minna, aga keegi ei läinud. Pärast said nad käskkirju. Skandaal oli tohutu. See oli hullem kui Hollywoodi film.»

See kõik juhtus 1988. aasta veebruaris. 24. veebruari hommikuvalguses nähti Mustla piimatööstuse kõrge korstna otsas lehvimas sinimustvalget. Parteifunktsionääride hirmuks lehvis see seal ligi 25 meetri ehk umbes üheksakorruselise maja kõrgusel poole päevani välja. Ei leidunud kedagi, kes oleks söandanud selle mööda kipakaid astmeid alla tuua.

Eelluure oli põhjalik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles