Maavanem leidis Kõpu haldusaktides puudusi

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisike Kõpu vald ühineb vallavolikogu otsuse järgi Suure-Jaaniga. Osa kohalikke on asunud aga seisma selle eest, et liitumine toimuks Viljandi vallaga.
Pisike Kõpu vald ühineb vallavolikogu otsuse järgi Suure-Jaaniga. Osa kohalikke on asunud aga seisma selle eest, et liitumine toimuks Viljandi vallaga. Foto: Elmo Riig

Viljandi maavanem algatas 7. oktoobril järelevalve, et kontrollida Kõpu vallavolikogu akte, millest kaks puudutasid rahvaküsitluse korraldamist ja küsitlustulemuste kindlakstegemist ning kolmas volikogu otsust lõpetada ühinemisläbirääkimised Viljandi vallaga.

Viljandi maavalitsuse pressiesindaja Helena Tiiveli sõnul näitasid järelevalve käigus analüüsitud dokumendid, et haldusaktides oli nii sisulisi kui vormilisi puudusi ja need olid põhjendamata.

«Järelevalvega päädinud sündmuste ahel sai alguse 15. augustil, kui Kõpu vallavolikogu kehtestas rahvaküsitluse läbiviimise korra, mis aga jättis reguleerimata paljud olulised küsimused,» teatas Tiivel. Tema sõnul veendus maavanem, et kuna rahvaküsitlust ei korraldatud vabariigi valitsuse määruse järgi ja selle elluviimisega kaasnes küsitavusi, ei saa selle tulemusi pidada usaldusväärseks.

Maavanem juhtis tähelepanu, et usaldusväärsel moel väljaselgitatud rahva arvamus on vallavolikogule aluseks elanike huvidele vastava otsuse tegemisel.

Järelevalve kokkuvõttes tegi maavanem Kõpu vallavolikogule ettepaneku viia oma haldusaktid õigusaktidega kooskõlla või kui see ei ole haldusmenetluse seaduse alusel võimalik, tunnistada aktid kehtetuks ja anda välja uus haldusakt või -aktid. Omavalitsusel on maavanema nõude täitmiseks aega 30 päeva, pärast tähtaja möödumist on maavanemal õigus pöörduda protestiga halduskohtusse.

Kõpu vallas korraldatud rahvaküsitlusel eelistas 555 hääleõiguslikust elanikust 118 Suure-Jaani vallaga liitumist ning 82 valis Viljandi valla. Kõpu volikogu otsustaski liituda Suure-Jaani vallaga.

Suure-Jaani suunas tüürimine on tekitanud aga vallas vastuseisu ja läinud reedel anti volikogule üle 175 allkirjaga pöördumine, milles pooldatakse Viljandi vallaga ühinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles