Põletushaav õpilase peos andis aluse uurimiseks

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ei aja tagasi, et läks suitsetanud poisse korrale kutsudes liiale, kuid eitab soovi neile teadlikult põletushaavu tekitada.
Praegune Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ei aja tagasi, et läks suitsetanud poisse korrale kutsudes liiale, kuid eitab soovi neile teadlikult põletushaavu tekitada. Foto: Elmo Riig

Kutsekeskkooli direktor ja Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ütleb, et surus koolimaja ukse ees suitsetavale noormehele põleva sigaretikoni peopessa, kuid ei teinud seda tahtlikult.


Automaalriks õppiv 18-aastane Silver Salupalu tegi eelmisel nädalal politseile avalduse, mille kohaselt olevat Tarmo Loodus tema peopessa põletushaava tekitanud. Eilseks olid korrakaitsjad asjaosalisi ja pealtnägijaid üle kuulama asunud.



«Tegime sõbraga koolist 15 või 20 meetri kaugusel suitsu, kui direktor uksest välja tuli ja meid nägi,» kirjeldas Salupalu läinud neljapäeval juhtunut. «Meil polnud enam mõtet konisid minema visata ega peita, sest ta nägi, kuidas me suitsu välja puhusime. Ta kutsus meid enda juurde, käskis koni lahtise peo peale panna ning surus siis käe oma käega kokku, öeldes, et tervitame ikka nagu mees mehega.»



Sama olevat kordunud ka Salupalu sõbra, mõne kuu pärast täisealiseks saava Aimariga, kuid tema jõudis sigareti pooleldi peopesast välja libistada ja pääses seeläbi valusast haavast.



Tunnistab viga


Poisid avaldasid direktori käitumise üle hämmastust ning rõhutasid, et ei käitunud ülbelt ega eiranud koolijuhi korraldusi.



«Olime lihtsalt vait,» ütles Aimar. «Ma saan aru, et kooli juures suitsetamine pole õige, aga ta oleks võinud meil käskida lihtsalt suitsud ära kustutada ja näiteks karistuseks ühiskondlikku tööd määrata või politsei kutsuda.»



Tarmo Loodus oli eile «Sakalaga» suheldes kidakeelne ja viitas võimalusele, et ajalehes öeldu võib mõjutada uurimist. Ta tunnistas, et käitus valesti ja pingutas oma reaktsiooniga üle. Samas väitis ta, et ei käskinud patustajatel sigaretti peopessa asetada ega tahtnud neile teadlikult valu või haava tekitada. «Eks see ole kõigile teada, kuhu koolipoiss koni peidab, kui ta õpetajale vahele jääb.  Tagantjärele mõeldes võinuks ma ju oletada, et see oli peos, aga sel hetkel pidin kiiresti reageerima ega mõelnud sellele.»



Viljandi politsei juht Alvar Pähkel avaldas arvamust, et uurijad saavad kõnealuse loo osas otsuse langetada mõne nädala pärast. «Asjaosalised tuleb üle kuulata ja selle põhjal järeldused teha. Kõigilt võetakse allkirjad, millega nad kinnitavad, et ei valeta.» Samas ei välistanud Pähkel võimalust, et õpilase avalduse motiiv võis olla kättemaks direktorile.



Kättemaksu polnud


Silver Salupalu väitel on jutt kättemaksusoovist jabur, sest ta pole varem Loodusega lähemalt kokkugi puutunud, rääkimata kanakitkumisest. Samuti pidas poiss vajalikuks rõhutada, et kavatses mõne päeva eest politseist kaebuse tagasi võtta, sest Loodus tunnistas nii talle kui tema emale, et oli valesti käitunud. «Laupäeval oli see teema aga «Postimehe» uudistes ja seal pööras ta kõik jälle minu vastu,» selgitas Salupalu. «See võttis avalduse tühistamise isu ära.»



Direktor andis reedel juhtunust aru ka oma erakonnakaaslasest haridusministrile Tõnis Lukasele.



Seaduse järgi on kooli territooriumil suitsetamine keelatud, kuid et paljud kutsekoolis õppijad on täisealised, on Vana-Võidus asuvas Viljandi ühendatud kutsekoolis loodud kindlad kohad, kus suitsetamist pahaks ei panda. Intsidendis osalenud noormehed oma sõnul sellistest kohtadest kuulnud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles