Vastsündinud saavad endale perearsti automaatselt

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus kiitis heaks ja saadab riigikogule tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse vastsündinud määrata uuest aastast kohe ema perearsti nimekirja. See tähendab, et lapsele perearsti saamine muutub lihtsamaks, sest vanemad ei pea eraldi taotlustega tegelema.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul soovitakse eelnõuga tagada, et ükski vastsündinu ei jääks perearstita ja kõik inimesed oleksid võrdselt kaitstud. «Kui seni on lapsevanemad pidanud ise esitama avalduse oma lapse lisamiseks perearsti nimistusse, siis nüüd see kord lihtsustub ja vastsündinu lisatakse perearsti nimekirja automaatselt. Praegu on meil kahjuks juhtumeid, kus perearst ei saa uuest ilmakodanikust teada ja laps jääb arsti poolt jälgimata,» selgitas Ossinovski. Nimistusse määramata lapsi on Eestis hinnanguliselt ligi 700.

Muudatus aitab eelkõige riskigrupis olevaid lapsi ning nende varajane märkamine ja probleemide ennetamine on äärmiselt tähtis. «Nendel juhtudel, kus ka emal pole perearsti, tulevad appi sünnitusabi osutaja ja terviseamet, kes leiavad vastsündinu ja ema jaoks kindlasti parima lahenduse,» andis minister selgitust. Lisaks arutatakse uuendamisel olevat laste tervisekontrolli juhendit, sealhulgas vastsündinute koduvisiidi tingimusi, et järelevalve alla saaksid ka need lapsed, keda vanemad pole ise kontrolli toonud.

Samuti antakse eelnõuga neljanda kursuse lõpetanud arstiõppe üliõpilastele, kes töötavad arsti abilisena, ligipääs tervise infosüsteemile (TIS). Ligipääs võimaldab abiarstina töötaval üliõpilasel näha patsiendi olulist terviseinfot, sh varasemaid haigusi ja allergiaid. See annab abiarstile võimaluse teha patsiendile põhjalikum esmane läbivaatus ning valmistada arsti jaoks ette vajalikke dokumente ja retseptipõhjasid.

Praeguse kava kohaselt jõustub seadusemuudatus tuleva aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles