Mulkide liitumislepingus pole kohta sõnale «vabatahtlik»

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi, Abja ja Halliste vald ning Mõisaküla linn ei ühine vabatahtlikult. Seda rõhutavad nad ka oma liitumislepingus.
Karksi, Abja ja Halliste vald ning Mõisaküla linn ei ühine vabatahtlikult. Seda rõhutavad nad ka oma liitumislepingus. Foto: Sakala

Et rõhutada riiklikku sundi, otsustasid kolm Mulgimaa valda ja üks linn oma ühinemislepingust välja võtta sõna «vabatahtlik». Nüüd on leping sealmaal, et sellega saab tutvuda, ning novembris tuleb rahvahääletus.

«Loomulikult tuleneb liitumine seadusest, mitte vabatahtlikkusest,» sõnas Abja vallavanem Peeter Rahnel. «Seetõttu pole ka mõtet lepingus rääkida vabatahtlikust liitumisest.»

Kui rahval lepinguga tutvumise aeg läbi saab, järgneb rahvahääletus. Mis saab aga siis, kui inimesed ütlevad liitumisele ei? Rahneli hinnangul ei muuda rahvaküsitlus midagi, sest see on seaduse järgi vaid informatiivse tähendusega, küll aga on kõrval haldusreformi seadus, mis sunnib ühinema. «Loomulikult on rahvaküsitluse korraldamise nõue täiesti kummaline,» nõustus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles