Juhtkiri. Järgime seadust. Homme

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Parlamendi liikmete kuulumine riigiettevõtete nõukogudesse on inetult pika kollase habemega teema. Kollasega seepärast, et kuigi minevikus on ka teistesse erakondadesse kuuluvad riigikogulased niisugustes nõukogudes istunud, on selgelt enim andnud selles tooni Reformierakonna liikmed. Praegu kuuluvad riigifirmade nõukogudesse eranditult oravapartei fraktsiooni liikmed. Neid on kümne riigi osalusega äriühingu peale tosin.

Kaks õiguskantslerit järjest on leidnud, et niisugune olukord on põhiseadusega vastuolus. Asi on võimude lahususe printsiibis. Riigikogulased on seadusandliku võimu esindajad, ent riigiettevõtte nõukogusse nimetab ta vastavalt korrale valdkonna minister.

Õiguskantsler Ülle Madise poole pöördus hiljuti rahandusminister Sven Sester, kes tegi eelmisel nädalal valitsusele ettepaneku nõukogudesse kuuluvad rahvasaadikud tagasi kutsuda. Koalitsioonis jookseb seda teemat mööda aga veelahe ning pole raske arvata, kes kummale poole jääb: IRL ja sotsid on poolt, Reformierakond vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles