Maaülikooli teadlane: piima on taimse toiduga raske asendada

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimas leidub palju toitaineid, mida teistes toiduainetes pole.
Piimas leidub palju toitaineid, mida teistes toiduainetes pole. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lehmapiim on toitainetihe nutikas toit, mida on teiste toiduainetega üpris keeruline asendada.

Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi söötmise osakonna vanemteadur Merike Henno rääkis, et viimaste aastakümnete jooksul on väga põhjalikult analüüsitud piima koostiskomponentide sisaldust ning leitud, et piima peaaegu 100 000 ühendi seas leidub hulganisti selliseid, mida teistes toiduainetes ei ole, on vähe või mille omandamine muust, eriti taimsest toidust on tunduvalt raskem.

«Loodus on andnud piimale just sellise koostise, et sellest saab väga paljusid organismi normaalseks toimimiseks vajalikke toitaineid, sealhulgas mineraalaineid ja mikroelemente,» ütles Merike Henno ning lisas, et toitained, mille päevasest soovituslikust tarbimisest võivad piim ja piimatooted katta üle 20 protsendi, on valk, kaltsium, fosfor, magneesium, kaalium, tsink, jood, vitamiinid A ja K ning hulk B-grupi vitamiine. «Lisaks on organismil tänu piima eri komponentide koosmõjule ka kõike head ja vajalikku väga lihtne omastada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles