Sinivalgus mõjutab meie hormoone

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, kui oleme hilisõhtul ekraani ees, mis kiirgab sinist valgusspektrit, rikub meie hormonaalset taset: unehormooni asemel toodab aju hoopis stressihormooni kortisooli. Eriti kahjulik on selline monitori ees istumine lastele.
See, kui oleme hilisõhtul ekraani ees, mis kiirgab sinist valgusspektrit, rikub meie hormonaalset taset: unehormooni asemel toodab aju hoopis stressihormooni kortisooli. Eriti kahjulik on selline monitori ees istumine lastele. Foto: Aivar Aotäht

Insener Tiiu Tamm, kellel on endanimeline inseneribüroo ja kes on Tallinna tehnikakõrgkooli valgustustehnika lektor, räägib sellest, kuidas on nutiseadmeid kasutades võimalik oma silmi pisut rohkem säästa ja kuidas valida oma valgustitele pirni.

Kui meie koduvalgustil on pirn läbi läinud ja valime kaupluses uut, võib suur valik segadusse ajada. Millest tuleks lähtuda?

Esmalt tuleks selgeks teha, millist valgusvärvi soovitakse saada. Kui kompaktluminofoorlampe, rahva keeli säästukaid, on poodides valdavalt kollasena näiva valgusega, mis teeb olemise mugavaks ja õdusaks, siis leedlampe on saada kollasest valgusvärvist kuni külma siniseni välja. Tuleb teada, et ka kollasena näiva värviga leedlambi spektris on sinine lainepikkusala tugevalt esindatud, kuigi vähem kui valgena näivat valgust andva leedlambi spektris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles