Eelnõu pikendab päästeametnike valveaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadusemuudatus tähendab pikemat valveaega, aga mitte päästetöös osalemise tööaega.
Seadusemuudatus tähendab pikemat valveaega, aga mitte päästetöös osalemise tööaega. Foto: Marko Saarm

Päästeteenistuse seaduse eelnõu suurendab päästeteenistujatel valveaja kestust kuus 27 tunni võrra. Päästetöös osalevad päästjad töötavad aga summeeritud tööaja alusel ning nende suhtes valveaega ei kohaldata.

Kehtiva seaduse kohaselt on päästeteenistuja valveaeg kuni 128 tundi kuus, pärast muudatust aga kuni 155 tundi. Maksimaalse valveaja pikendamise taga on päästeameti koosseisu-  ja struktuurimuudatused. Näiteks on võrreldes 2014. aastaga üheksast päästetöötaja töökohast saanud päästeametnike ametikohad, ühtlasi on koondatud seitse valvemenetleja teenistuskohta.

Eelnõu seletuskirja järgi tagab muudatus tööülesannete tõrgeteta täitmise ning on ka mõistlik, sest näiteks prokuröride ja vanglaametnike maksimaalne valveaeg on kuni 250 tundi kuus.

Päästeametis peavad valves olema valvemenetleja, regiooni korrapidamisgrupi vastutav korrapidaja, korrapidaja abi, demineerija ning pressiesindaja. Üldjuhul on päästeteenistujad valves nädal aega ehk 125,5 tundi.

Erandjuhtudel võib tekkida vajadus valvata rohkem kui üks nädal – näiteks puhkuste ajal või haigestumiste korral, aga ka üldise suundumuse tõttu  avalikus teenistuses ametikohti vähendada.

Muudatus võimaldab päästeteenistujal valvata kuus 1–1,5 päeva rohkem. Valveaja pikendamine laseb asutusel oma tegevusi paremini planeerida, märgib eelnõu seletuskiri. (BNS)

Copy
Tagasi üles