Nukusarja juubeliosa pani paberile «Sakala» ajakirjanik

Maarja Möldre
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugused nägid Mart ja Edgar välja esimesel hooajal. Sellest sügisest on nad värske ilmega.
Niisugused nägid Mart ja Edgar välja esimesel hooajal. Sellest sügisest on nad värske ilmega. Foto: Ülo Josing/ERR

Täna läheb Eesti Televisiooni eetrisse nukusarja «Pehmed ja karvased» 200. osa, mille on kirja pannud üks stsenaristidest, «Sakala» ajakirjanik Gert Kiiler.


Gert Kiileri sõnul on juubeliosa paljuski tagasivaade varasematele hooaegadele, muu hulgas on haruldane võimalus näha paari stseeni, mis pärinevad lausa kõige esimesest eetrisse läinud saatest.

«Paljud võib-olla ei mäleta, kui vähe tegelasi oli kasutada sarja alguses esimestel stsenaristidel Toomas Kallil ja Andrus Kivirähkil,» kergitas Kiiler minevikuloori. «Poliitikutest olid ainult Edgar, Mart, Siim ning Arnold koos Ingridiga. Muudest tegelastest kuulusid algkoosseisu aga Jänes, Hunt, Eesti Taat, Koer ning Siil, kelle teisel hooajal vahetas välja Siga.»

Juubeliosa kokkupanemiseks luges Gert Kiiler läbi vähemalt kolmandiku eetris olnud osade käsikirjast.

«See oli paras katsumus,» tunnistas stsenarist. «Kõige mõnusam lugemine oli Kalli ja Kivirähki kirjutatud esimene hooaeg, mis oli väga lõbus ning ammu meelest läinud, kusjuures, palju jõujooni on praegu täpselt samasugused. Kindlasti vääriks see meenutamiseks taas eetrisse toomist,» oli ta kindel.

Täna õhtul vaatajate ette jõudev 200. «Pehmed ja karvased», ei ole sarjas mitme nukuga mängivale Tiit Sukale ja Taavi Teplenkovile tüütuks muutunud. «Lõbus hommikune ärkamine,» on Taavi Teplenkov öelnud «Õhtulehele».

«Hooaja lõpus on olnud hetki, et ei viitsi enam, aga uuel hooajal oleme jälle rõõmsalt koos. Igatahes on selle rongiga väga lõbus sõita,» lausus Tiit Sukk.
Taavi Teplenkov lisas, et oleks väga kahju, kui need lõbusad hommikud ära kaoks. «Ei oskaks teistmoodi ollagi enam.»

Mõlemad näitlejad lisasid, et mida parem ja naljakam Kalli või Kiileri tekst on, seda enam see inspireerib mängima. Eks teksti headus ja vaimukus sõltu ka sellest, kas ühiskonnas toimub midagi või mitte, tõdesid nad. «Kui poliitikas on vaikus maas ning midagi erilist ei juhtu, tuleb ju ka tekst pastakast välja imeda,» arvas Teplenkov. «Eks me siis ürita seda ise huvitavamaks teha.»

«Pehmed ja karvased»
Eetris alates 31. detsembrist 2001.
Kunstnik ja lavastaja Hardi Volmer.
Stsenaristid Andrus Kivirähk, Urmas Lennuk, Toomas Kall ja Gert Kiiler.
Režissöör Karin Nurm.
Produtsent Raivo Suviste.
Eetris on 200. osa.
Näitlejad Anu Lamp, Piret Kalda, Tõnu Oja, Indrek Sammul, Tiit Sukk ja Taavi Teplenkov mängivad 24 tegelaskuju, kellest 14 on avaliku elu tegelased, lisaks Päts, Meri ja seitse looma.
Hooajal 2002/2003 pälvis «Pehmete ja karvaste» näitetrupp hooaja parima teletegija tiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles