Päästjad avasid uksed ühtse numbri tutvustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtiste uste päeval käis tuletõrjeautot uudistamas ka kolm ja pool aastat vana Ron Silver koos ema Railiga.
Lahtiste uste päeval käis tuletõrjeautot uudistamas ka kolm ja pool aastat vana Ron Silver koos ema Railiga. Foto: Elmo Riig

Eile tegid Eesti päästeteenistused uksed lahti kõigile huvilistele, et näidata oma tööd ja teha tuttavamaks ühtset hädaabinumbrit.

Paalalinna gümnaasiumi IX-a klass tuli päästekomando töökorraldusega tutvuma klassijuhatajatunni ajal. Õpilased teadsid oma sõnul juba varemgi, kuidas õnnetuste korral käituda. Põnev oli aga näha ruume, kus päästjad viibivad enne ja pärast väljakutset, torusid, mida mööda nad kiiresti autode juurde laskuvad, ning masinaid, kus iga pisiasi on täpselt paigas arvestusega, et minutiga on mehed sõiduvalmis.

Viljandi päästekomando pealik Mait Mürk ütles, et kuna kõik huvilised korraga ruumidesse ei mahu, hakkasid rühmad tulema juba kolmapäeval ja ekskursioone on järgmiselgi nädalal.

«Kui aeg kokku leppida, pole külastamiseks tarvis kampaaniat oodata,» lausus Mürk.

Ta kiitis lapsevanemaid ja õpetajaid, kes räägivad lastele, kuidas õnnetuste korral käituda, ning julgustas harjutama kodus ja koolis hädaabinumbrile helistamist, et laps ja ka täiskasvanu oskaksid hädaolukorras vajalikku infot õigesti edasi anda.

«Mida kiiremini ja täpsemalt info liigub, seda kiiremini tuleb ka abi,» nentis Mürk.

Viljandimaa päästekomandode tööga said asjahuvilised viimati tutvuda mullu sügise hakul: 7. septembril on Eesti organiseeritud tuletõrje aastapäev.

Nagu teatas häirekeskuse kommunikatsioonijuht Edvi Freiberg, oli päästeteenistuse seekordse lahtiste uste päeva keskne idee pöörata suuremat tähelepanu ühtsele hädaabinumbrile.

Järelkasvu teadlikkusele mõeldes kutsusid päästjad ja häirekeskuse teenistujad eile lapsi üles jäädvustama numbrit 112 lumele või seda lumest tegema. Ilmataat pakkus omalt poolt värsket lund juurde.

Freiberg märkis, et kuigi osas euroliidu riikides on ka siseriiklikud hädaabinumbrid, saab siiski kõikjal kutsuda kiiret hädaabi üldise numbri 112 kaudu.

Uuringute järgi ei tea kahjuks lausa kolm neljandikku euroliidu kodanikest veel, et 112 on üle-euroopaline hädaabinumber.

Selle telefoninumbri paremaks tutvustamiseks ja inimeste teadlikkuse kasvatamiseks on loodud ühendus nimega 112 Foundation. Iga-aastase 112 numbri päeva puhul oli kavas mitmesuguseid üritusi, näiteks moodustati selle numbri kujulisi inimkette ja kaunistati 112 teemal tuntud ausambaid.

112 PÄEV
Euroopa Liidu riikides tähistasid hädaabiteenistused eile «Euroopa 112 päeva».
• Eile möödus 20 aastat üle-euroopalise ühtse hädaabinumbri 112 loomisest.
• See tasuta number võimaldab saada hädaabi kõigis 27 Euroopa Liidu liikmesriigis.
Allikas: häirekeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles