Suitsupriilt püüab püsida 840 klassi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Tervise arengu instituudi ennetusprogrammis «Suitsuprii klass» osaleb sel aastal kogu Eestis 840 klassi kokku 13 729 õpilasega. Eelmisel aastal osales ennetusprogrammis 911 klassi, neist suitsupriina püsis 84 protsenti.

«Õpilaste tubakast eemale hoidmiseks ei kasutata »Suitsuprii klassi« programmis hirmutamist ega järelevalvet, vaid soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist,» selgitas instituudi spetsialist Minni Saapar. Tema sõnul on programmil ka sotsiaalne mõõde. «Soovime rõhutada osalejate isiklikku vastutust ja suurendada klasside ühtekuuluvustunnet, võimaldades neil koos ühise eesmärgi nimel tegutseda.»

Ennetusprogrammis osalevad IV–IX klassi õpilased. «Ühiselt allkirjastatakse klassi leping, millega iga õpilane lubab jääda vähemalt kogu programmi perioodil, oktoobrist märtsini, tubakavabaks. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti,» selgitas Saapar.

Programmi kuulub ka vaheülesande lahendamine. See ei ole kohustuslik, kuid annab lisavõimaluse auhinna võitmiseks. Vaheülesandeks on lühivideo «Mida ägedat saab teha suitsetamise asemel» valmistamine.

Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loosib tervise arengu instituut programmi lõppedes ehk aprillis välja 30 preemiat suurusega 270 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse korraldamiseks.

2014. aasta koolinoorte tervisekäitumise uuring näitas, et elu jooksul on proovinud ükskõik millist tubakatoodet 20 protsenti 11-aastastest, 49 protsenti 13-aastastest ning 72 protsenti 15-aastastest. Iga päev tarvitab ükskõik millist tubakatoodet 4 protsenti 13-aastastest ning 10 protsenti 15-aastastest. Poiste keskmine vanus esmakordsel suitsetamisel on 11,9 ja tüdrukutel 12,2 aastat, kuid trend on, et suitsu proovimist alustatakse järjest hilisemas eas.

Ennetusprogrammi viiakse Eestis ellu 15. korda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles