Täna algab Viljandi kitarrifestival

Madis Luik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali kunstiline juht, hinnatud kitarrist Ain Agan usub, et festival pakub elamusi, mis kõnetavad paljusid kuulajaid.
Festivali kunstiline juht, hinnatud kitarrist Ain Agan usub, et festival pakub elamusi, mis kõnetavad paljusid kuulajaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna saab alguse üheksas Viljandi kitarrifestival, mille avakontserdi annavad Jalmar Vabarna oma sooloalbumi  kavaga ja Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia võitja Paul Neitsov. Kitarripidu kestab 15. oktoobrini ja toob kokku kitarrimängijate paremiku Eestist ja mujalt.

Festival on tuntud kui sündmus, mis pakub kitarrimuusika laia spektrit nii juba kogenud kitarrimuusika armastajaile kui ka värsketele huvilistele. Festivali muudab eriliseks selle vankumatu kvaliteet. Neil päevil võib Viljandis kohata tõelisi maailma staare ning kodumaa parimaid ning seda kõike saadab eriliselt soe õhkkond.

Sel aastal on festivalil au võõrustada Hollandi kitarristi Jan Akkermani, kes on kindlasti paljudele kitarrimängijatele eeskujuks. «Tean, et paljud eesti muusikud on üles kasvanud Akkermani ansambli Focus hittidega,» kõneles festivali kunstiline juht Ain Agan. Akkermani pika karjääri jooksul Eestis antud kontsert on kindlasti märgilise tähendusega.

Festivali väisab ka hinnatud Norra kitarrist Eivind Aarset, kelle esituses kõlab ainulaadne muusikaline nägemus, mis neelab ja peegeldab kogu esitatut, säilitades samal ajal kadestamisväärse individualismi ja meisterlikkuse. Aarseti kontsert pakub nii intiimsust kui intensiivsust. Rahvusvaheliste artistide nimistu sellega aga ei lõpe. Samuti on kohal kodumaine muusikute paremik.

Igal aastal on kitarrifestivalil öökontsert Viljandi vanas veetornis. Vaadates öist linna, saab ennast unustama panevas keskkonnas nautida festivali ainsat klassikalise kitarrimuusika kontserti, millel astub üles armastatud Kirill Ogorodnikov. Muide, külalisi ootab veetornis väikene üllatus.

Kitarrifestivalilt ei puudu kitarrimeistrite päev, millel meistrid oma uusi pille esitlevad ning igale küsijale instrumendi korrashoidmiseks nõu annavad.

Traditsiooniliselt lõpetab festivali õhtud mõnus jämm Tegelaste Toas, kus muusikat mängib majabänd ning tihti satuvad hoogu ka festivalil esinevad artistid.

Festivali kava leiab adressil viljandiguitar.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles