Vabatahtlikud leidsid kadunu ohtlikust rabalaukast

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud ja vabatahtlikud otsisid koos kolmapäeva õhtuni, et leida laupäeval kadumajäänud meest. Neljapäeval jätkasid vaid vabatahtlikud.
Politseinikud ja vabatahtlikud otsisid koos kolmapäeva õhtuni, et leida laupäeval kadumajäänud meest. Neljapäeval jätkasid vaid vabatahtlikud. Foto: Marko Saarm

Vabatahtlikke otsijaid koondava grupi OPEROG eestvedaja Aare Rüütel rääkis, et laupäeval kadumajäänud 78-aastase mehe surnukeha leiti ohtlikust piirkonnast, kuhu lubati vaid suurte kogemustega otsijad.

Soomaale iseloomulik võsa, rabad ja sood tegid aga kogu kuus päeva kestnud otsimise väga keeruliseks.

„Pärastlõunal jõudsid vabatahtlikud otsijad rabalaukani, kust Tõnis üles leiti, kuid kahjuks surnuna,“ ütles Viljandi patrullitalituse juht Alar Sadam, avaldades politsei poolt sügavat kaastunnet Tõnise lähedastele. Mehe täpse surma põhjuse selgitab kohtuarstlik lahang.

Rüütli sõnul on vabatahtlikud otsijad seadnud endale mõttelise piiri, et aktiivseid otsinguid viiakse läbi kindlasti viiel kadumajäämisele järgneval päeval. See kogemus, et oktoobri algul võib vana inimene viis ööd ja päeva metsas vastu pidada tuli otsijatele seitse aastat tagasi Ida-Virumaalt, kus üks vana naine kuuenda päeva hommikul elusana üles leiti.

«Üle viie päeva meil kahjuks ressurssi pole, sest siis oleks vaja hakata juba otsijate kulusid hüvitama,» selgitas Rüütel. «Politsei viib maastikul otsimisi läbi tavaliselt kuni kolm päeva.» Vajadusel on otsijate grupp ka hüvitist maksnud, aga seda saab teha vaid juhul kui on annetajaid, kes sihtasutust Kadunud toetavad. Annetusi saab otsijatele teha pangakontole EE41010220248190225 ning selgituseks tuleks kirjutada „Annetus otsingufondi”.

Vabatahtlikud otsijad püüavad igal juhul otsitava üles leida, isegi kui elusalt leidmiseks pole enam mingit lootust. «See on väga vajalik omastele ja ka politseile. Inimesed saavad juhtunu kohta mingigi vastuse ning võivad eluga edasi minna. Mõelda kogu aeg võimalike stsenaariumide peale ja asjatult loota on lähedastele meeletult kurnav,» nentis Rüütel. Lisaks saab selgust ka politsei, et otsustada, kas tegemist võis kuriteoga.

Kadunud Tõnist käis iga päev otsimas 25-30 vabatahtlikku, mida Rüütel pidas heaks tulemuseks. «Kui kadunud on laps, siis on otsijaid kindlasti rohkem,» teadis Rüütel oma kogemusest ja tõi näite mõneaasta tagusest Viljandimaa juhtumist, kui otsiti ööseks metsa jäänud last Holstre lähedal. Toona õnnelikult lõppenud otsingul lõi kaasa ligi 300 vabatahtlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles