Muusikapäev. Ülo Krigul ja Ain Agan pälvisid preemia

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Särava ja žanriliselt mitmekülgse loomingu eest pälvis Eesti Muusikanõukogu tänavuse heliloomingupreemia Ülo Krigul.

Interpretatsioonipreemia sai aga Estonia teatri loominguline juht ja peadirigent Vello Pähn kaaluka panuse eest rahvusooperi kunstilisse arengusse. Muusikakultuuri mõtestamisse ja jäädvustamisse pikaajalise panuse andnud Tiina Matiisen sai preemia muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest.

Žüriisse kuulusid muusikanõukogu juhatus ja annetajate esindajad, kes valisid laureaadid muusikanõukogu liikmete ülesseatud kandidaatide hulgast. Muusikanõukogu ja kultuurkapitali helikunsti sihtkapital tunnustasid rahvusvahelisel muusikapäeval parimaid muusikainimesi. Koos anti preemiad välja üheksandat aastat järjest.

Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital tunnustas aastapreemiatega hooajal 2015/2016 enim silma paistnud muusikategelasi ja -kollektiive. Tänavu anti välja üheksa preemiat, millest igaühe suurus on 4000 eurot.

Helikunsti sihtkapitali tänavuse aastapreemia sai Ain Agan omanäolise ja väljapaistva loomingulise tegevuse eest, Ansambel U sisukate rännakute eest nüüdisaegsel muusikamaastikul, Eesti Muusika Infokeskus täpse ja mitmekülgse muusikainfo levitamise ja kogumise eest kahe kümnendi vältel, Imbi Tarum suurepärase loomingulise tegevuse eest nii kodu- kui ka välismaal, Jüri Kruus kirgliku panuse eest Eesti vokaalkunsti jäädvustamisse, Kalle Randalu särava ja silmapaistva loomingulise tegevuse eest, Maria Kõrvits eduka loomingulise tegevuse eest, mis tipnes noortekategooria esikohaga heliloomingurostrumil Wrocławis, Priit Kuusk Eesti muusikaelukroonika järjepideva kogumise eest ning Risto Joost Eesti muusika ettekannete eest Eestis ja maailmas.

Sihtkapitali nõukogu koosseisus Tiia Teder, Ivari Ilja, Kristjan Randalu, Toomas Siitan, Tiina Jokinen, Märt-Matis Lill ja Marika Pärk valis preemiate saajad välja avalikult esitatud kandidaatide hulgast.

Preemiate pidulik üleandmine oli Kumu kunstimuuseumis. Tseremoonia kunstiline juht oli Risto Joost, lavastaja Veiko Tubin ning õhtut juhis Priit Pius. Otseülekannet pidulikust tseremooniast vahendas ETV.

Muusikanõukogu preemiameene autor on Kristi Ringkjob, kultuurkapitali preemiameene autorid on Risto Tali ja Rait Siska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles