Riik suunab elamute uuendamisse 33,3 miljonit eurot (1)

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Järgmisel aastal panustab riik Eesti korterelamute energiasäästusse, parema sisekliima loomisse, tondilosside lammutamisse, elektripaigaldiste tänapäevastamisse ja kodude elamisväärseks muutmisse üle 33 miljoni euro. Kavandatakse ka uusi toetusi väikeelamute energiatõhususe saavutamise ja uusehituse hoogustamiseks.

Samuti kavandab riik suurendada investeeringuid omavalitsuste elamufondi uuendamisse. Aastani 2020 antakse ligi 20 miljonit eurot kvaliteetsete ja energiasäästlike korterelamute rajamiseks ning amortiseerunud ja kasutusest väljalangenud elamufondi lammutamiseks.

Hoonefondi uuendamise peamise meetmena toetatakse üürielamute rajamist töö- ja elukohana atraktiivsetesse tõmbekeskustesse. Selleks on planeeritud järgmise aasta eelarvest katseprojektiks 2,5 miljonit eurot, lammutustoetuseks on järgmisel aastal ette nähtud pool miljonit eurot. Toetatakse nii olemasolevate terviklike korterelamute rekonstrueerimist kui ka uute energiatõhusate korterelamute ehitamist. Elamuarendusprojektide realiseerimiseks on oluliseks eelduseks tasuta maa eraldamine eesmärgiga võimaldada korteriühistutele vajalike tehniliste lahenduste ja infrastruktuuri rajamist. Ministeerium on teinud selle tarvis oma ettepaneku riigivara seaduse muudatuseks.

Viimasel paarikümnel aastal ehitatud eluruumide maht jääb tunduvalt alla aastatel 1950–1990 rajatud keskmisele eluruumide mahule, kuid ligemale pool sajandit tagasi ehitatud hoonete vanus läheneb või on juba ületanud tol ajal normatiividega määratud eluea. Selleks, et tagada eluasemete piisavus pikema perioodi vältel, oleks vaja igal aastal ehitada vähemalt ühe protsendi ulatuses uusi ja renoveerida vähemalt kahe protsendi ulatuses juba olemasolevaid eluruume, kuid viimaste aastate tempo ei ole jätkusuutlikkuse tagamiseks olnud piisav.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Liisa Oviiri selgitust mööda on sellest tulenevalt aastatel 2016–2020 riigieelarvesse kavandatud investeeringute maht 158 miljonit eurot, millega toetatakse nii olemasolevate hoonete renoveerimist kui kvaliteetsete ja energiatõhusate uute eluruumide projektide väljatöötamist ning uusehitust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles