Terane, kiire, selge sõnaga – Eesti võib saada esimese naisriigipea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad parlamendi juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed, ning presidendikandidaat Kersti Kaljulaid (vasakult viies) andsid üleeile pärastlõunal Toompea lossis ühise pressikonverentsi.
Riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad parlamendi juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed, ning presidendikandidaat Kersti Kaljulaid (vasakult viies) andsid üleeile pärastlõunal Toompea lossis ühise pressikonverentsi. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui enamik riigikogu parteidest oli asunud Kersti Kaljulaiu selja taha – mõni suurem toetaja nimetas teda oma jõulisuse poolest isegi Eesti Margaret Thatcheriks –, toetades tema kandideerimist uueks riigipeaks, ei jäänud Reformierakonna fraktsioonil ja juhatusel muud üle kui teistega nõustuda.

Selgelt endist ministrit ja diplomaati Jüri Luike (IRL) toetanud Reformierakond võis paar päeva tagasi mõelda, et riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) pani ta oma valikuga kahvlisse. Saanud Luigele kolme riigikogu fraktsiooni toetuse, tuli sotsidelt Kaljulaiu kujul veelgi veenvam pakkumine. Ning olukord oli pärast eelnevaid presidendivalimise voore jõudnud niikaugele, et muud ei jäänudki üle. Riigikogu vanematekogus presidendiotsinguid juhtinud Nestor pidi hoogtöö korras initsiatiivi haarama.

Kaljulaidu meelitati presidendivõitlusesse juba kevadel. Toona polnud ta sellest huvitatud, liiatigi käis suur sisepoliitiline kemplus tema Euroopa Kontrollikoja liikme koha ülevõtja ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles