Hea suitsujuustu jaoks on vaja juustu, ahju ja kõvasti suitsu

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere hoidisemess 2016.
Olustvere hoidisemess 2016. Foto: Elmo Riig

Olustvere hoidisemessil suus sulavat suitsujuustu pakkunud Ain Kabali leivanumber on hoopis jahuvabad leivad, kuid reporteri saabumise ajaks olid näljased ostjad pätsivirnad juba laiali tassinud.

Osaühingu Priileib juhataja ja messirahvast kostitanud Kabal möönis, et juustu nad siiski ise ei valmista, vaid ostavad goudasarnast Eesti juustu, mis liiga kergelt sulama ei hakka. Parima tulemuse saamiseks peavad tükid olema umbes poole kilo suurused ning neid kostitatakse ohtra tammesuitsuga. Temperatuur suitsuahjus peab olema üsna madal: see ei tohi kerkida üle 30 kraadi. Juustudel lastakse suitsust mekki koguda umbes 20 minutit.

Põhiline sissetulek tuleb Kabalil leivateost. Leivad on erilised selle poolest, et neisse pole lisatut terakestki jahu. Nii saavad teleri ees võileibu nautida ka need, keda kimbutab näiteks gluteenitalumatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles