Täna on Eestis elavate rahvuste päev

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi 103 aastapäeva tähistamisele seab kroonviirus suuri piiranguid. Nii saab ka Viljandi aastapreemiate kätteandmist näha vaid veebisaatena.
Eesti Vabariigi 103 aastapäeva tähistamisele seab kroonviirus suuri piiranguid. Nii saab ka Viljandi aastapreemiate kätteandmist näha vaid veebisaatena. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

24. septembril tähistatakse Eestis rahvuste päeva. Sellega meenutatakse Eesti Rahvuste Foorumi esmakordset kogunemist 1988. aastal, kui Eestis elavad rahvusvähemused toetasid aktiivselt püüdu taastada Eesti riiklus ja demokraatlik elukorraldus.

Lisaks eestlastele elab Eestis üle 330 000 venelase ja üle 23 000 ukrainlase. Arvukamad rahvusrühmad on veel valgevenelased, soomlased, juudid, tatarlased, lätlased, leedulased, poolakad ja sakslased.

Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Anne-Ly Reimaa ütles, et Eesti on koduks ligi 190 rahvusele. „Eesti on meie ühine kodu. Tunnustades ja toetades Eestis elavad rahvusi ja nende kultuuripärandit, saab laiema kandepinna ka eesti kultuur.“

Rahvuste päeva eel ja järel tutvustavad rahvuskultuuriseltsid oma traditsioone, käsitööd ja kööki. Arutletakse identiteedi, rahvuse ning rahvakultuuri ja selle arendamise võimaluste üle tänapäeva kultuuriruumis.

Üritustega saab lähemalt tutvuda rahvuste päeva kodulehel.

Rahvuste päeva traditsiooni algatas 2005. aastal tolleaegne rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo, et tunnustada Eestis elavaid rahvusvähemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles