Abja-Paluoja päästjad saavad suvise vägitüki eest medali

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja-Paluoja päästekomando
Abja-Paluoja päästekomando Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna annavad siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu Tallinnas Kumu auditooriumis üle päästeteenistuse aumärgid.

Päästeteenistuse aumärgiga autasustatakse päästetöötajaid, samuti teisi Eesti kodanikke ja välismaalasi vapruse eest inimeste ja vara päästmisel ning silmapaistvate teenete eest tuletõrje- ja päästetööde korraldamisel, tegemisel ja päästeteenistuse arendamisel. Ühtekokku antakse reedel välja 48 aumärki.

Kõrge tunnuste võtavad teiste seas vastu kolm Abja-Paluoja päästekomando meest. Päästeteenistuse medali pälvib komando meeskonnavanem Tõnu Tukk ning Elupäästja kolmanda klassi medali saavad Aivo Leesment ja Tanel Tomingas. 

Lisaks Abja valla meestele antakse päästeteenistuse medal Kõpu vabatahtliku komando vabatahtlikule päästjale Tõnu Vreimannile ning Suure-Jaani päästekomando päästjale Andres Ibrusele. Suure-Jaani komando päästja Lembit Udu pälvib päästeameti peadirektori tänukirja ja hinnalise meene.

4. juuni varahommikul said päästjad väljakutse Viljandimaal Halliste valda Õisu järve äärde, kus teataja sõnul oli järvel ümber läinud paat ja inimesed uppumisohtu sattunud.

Esimesena kohale jõudnud Abja-Paluoja päästekomando päästjad leidsid eest kalamehest teataja, kes oli kuulnud järvelt appihüüdeid. Binokli abiga märgati kaldast 300-400 meetri kaugusel järvel hulpivat kummuli paati ja kahte sellest kinni hoidvat inimest. Abja-Paluoja päästemeeskond ei lasknud end heidutada hetkeolukorra vajadustele vastava päästevarustuse ja päästevõimekuse puudumisest. Meeskonnavanem Tõnu Tuki käsul võtsid päästjad päästeoperatsiooni läbiviimiseks lõiketangide abiga enese valdusesse eraisiku kaldal olnud lukustatud paadi.

Paati istusid päästjad Aivo Leesment ja Tanel Tomingas, kes kandsid päästevesti ja võtsid kaasa päästerõnga ning kiirustasid abivajajate poole. Lainetus järvel raskendas silmside hoidmist. Meeskonnavanem Tukk suundus binokliga lähedal asuvasse linnuvaatlustorni ning andis paadiga appi tõttavatele päästjatele pidevalt raadioside teel juhiseid ümberläinud paadi täpse asukoha ja hädasolijate olukorra kohta.

Kohale jõudes tõstsid päästjad läbimärjad, tugevalt jahtunud ja teadvusekaotuse äärel kannatanud paati ning toimetasid kaldale, kus nad anti üle kohale kutsutud kiirabile. Abivajajad olid 23- ja 20-aastane noormees, kes olles väidetavalt tarvitanud alkoholi, läksid järvele lõbusõitu tegema. Päästeveste neil seljas ei olnud. Noormeeste sõnul olid nad vees olnud ja appi hüüdnud umbes tund aega ning nende jõuvarud olid päästjate kohalejõudmise ajaks paadist kinnihoidmisest ja külmast otsakorral.

Olukorras, kus inimelu päästmisel loeb iga minut, tegutsesid esimesena kohale jõudnud päästemeeskonna liikmed kiirelt ja otsustusvõimeliselt. Päästemeeskond ei lähtunud päästetööd tehes neile antud päästevõimekusest, vaid tegutsesid päästjale omaselt: ennastsalgavalt, julgelt ja abivalmilt. Tänu kiiretele ning professionaalsetele otsustele ja tegutsemisele päästsid Tõnu Tukk, Aivo Leesment ja Tanel Tomingas kahe noore inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles