Presidendi talu saatus selgub pärast ametiaja lõppu (9)

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas Ärma talus teiste seas Läti presidenti Raimonds Vējonist.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas Ärma talus teiste seas Läti presidenti Raimonds Vējonist. Foto: Elmo Riig

Kui jõusse jäävad senised kokkulepped, peab ametist lahkuv president Toomas Hendrik Ilves nelja kuu pärast oma kodus avama turismitalu. Presidendi avalike suhete nõuniku Toomas Sildami teatel selgub Ärma talu tulevikuga seonduv lõplikult pärast president Ilvese ametiaega.

President Toomas Hendrik Ilvese eelmine abikaasa asutas eelmise kümnendi keskel Abja-Paluojast mõne kilomeetri kaugusel asuva Ärma talu arendamiseks osaühingu Ermamaa. 2005. aastal sai firma Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) vahendusel Euroopa Liidu tõukefondist 191 735 eurot sihtotstarbelist toetust, mis oli mõeldud turismitalu väljaehitamiseks. Toona kirjutatud äriplaani järgi pidanuks talukohast saama vähemalt 2020. aasta 31. juulini luksuslik külastuskeskus, mida saanuks jõukad huvilised vabalt rentida.

Turvanõuded takistasid

Et aga peremees Toomas Hendrik Ilves valiti 2006. aasta sügisel presidendiks ning temale kehtivad turvanõuded ei võimaldanud enam Ärmal avalikku turismitalu teenust pakkuda, nõustus EAS tegema Ermamaaga uue kokkuleppe, mille kohaselt sai riigipeast oma ametiaja lõpuni turismitalu ainus klient. Teisisõnu hakkas riigipea oma kodus ööbimise eest abikaasa ettevõttele maksma ligi 1000 euro suurust kuurenti.

Samas nägi EAS-iga sõlmitud lepe ette, et Ermamaa jätkab 2017. aasta algusest, mil presidendi teine ametiaeg on lõppenud, algse äriplaani elluviimist ning toetuse eest soetatud vara sihtotstarbelist kasutamist.

Pärast Ilveste abielu lahutamist eelmise aasta kevadel sai talu majandava ettevõtte ainuomanikuks Toomas Hendrik Ilves. Niisiis lasub tal sisuliselt kohustus nelja kuu pärast turismitalus külalisi võõrustama hakata. Kui ta peaks soovima äriplaani enne tähtaega prügikasti heita ja Ärmal vaid oma pere keskis toimetada, tähendaks see tõenäoliselt kohustust osa omaaegsest kopsakast toetusest tagasi maksta.

Lepe on jõus

Et saada selgust Ärmale EAS-i abiga kerkinud hoonete ja rajatiste edasise kasutamise kohta, pöördus Sakala eelmisel neljapäeval presidendi poole tema avalike suhete nõuniku Toomas Sildami vahendusel. Too lubas riigipea vastuse teatavaks teha esimesel võimalusel.

Et nõunik ei olnud viis päeva hiljem lubatud vastust andnud, pöördus Sakala tema poole teist korda ning sai lubaduse helistada tagasi samal päeval. Ka see kõne jäi tulemata.

Kui toimetus sel kolmapäeval kolmandat korda Sildamile helistas, ei võtnud too enam telefoni vastu. Vastus laekus toimetuse meilikasti alles pärast käesoleva loo avaldamist neljapäeva õhtul. Sildam teatas e-kirjas, et Ärma talu saatus selgub lõplikult pärast Ilvese ametiaja lõppu.

EAS-i meediasuhtluse eest vastutav brändijuht Elina Vilja kinnitas, et sihtasutuse ja Ermamaa vahel sõlmitud kokkulepet ei ole muudetud ning firmal lasub kohustus äriplaan tuleva aasta 1. jaanuaril käiku lasta. «Ei ole selgunud täiendavaid asjaolusid, mis oleksid sundinud kokkuleppeid toetuse saajaga ja toetuse kasutamise tingimusi muutma,» sedastas ta.

Küsimusele, kui suurt summat võiks EAS leppest taandumise korral Ilvese firmalt nõudma hakata, ei soovinud Vilja vastata. «Praegu oleks see spekuleerimine. Vastuse saame anda alles siis, kui kohustusi tõepoolest ei täideta.»

Ärma talu kuulub Ilvese suguvõsale juba 1763. aastast. Kinnistu pindala on 82 hektarit ning sellest suurem osa on kinnistusraamatu andmetel põllu- ja metsamaa.

Riik lahkub Ärmalt

2006. aastast on Ärma talu kasutatud presidendi residentsina, mis tähendab seda, et seal on majutatud väliskülalisi ning korraldatud vastuvõtte. Seepärast on Eesti riik Ilvese kümneaastase ametiaja jooksul talu ülalpidamiseks kulutanud sadu tuhandeid eurosid. Nüüd, kui ametiaeg lõpeb, vabaneb maksumaksja ka sellekohastest maksetest.

Nii näiteks koondab presidendi kantselei Delfi andmetel oktoobri keskpaigas Ärma talu hooldusspetsialisti ja perenaise töökoha ning lõpetab maasturi Toyota Hilux liisingumaksete tasumise.

Samas saab Ilves pärast ametiaja lõppu Kadriorus Rohelise Aasa tänaval esindus- ja bürooruumideks enda kasutusse väikese maja, mis asub endise presidendi Arnold Rüütli esindusruumide naabruses. Ühtlasi näeb seadus ametist lahkunud presidendile ette muid hüvesid, näiteks õigust pidada riigi kulul nõunikku ja sekretäri, saada ühekordset hüvitist ühe aasta ametipalga ulatuses, kasutada riigi kulul ametiautot ning küsida hüvitist lähetuskulude ja muude põhjendatud kulutuste katmiseks.

Ametist lahkunud presidendi pension on 75 protsenti presidendi ametipalgast.

Täiendatud presidendi kantselei kommentaarist tulenevalt 15.09 kell 20 ja 16.09 kell 8.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles