Ministeerium soovib suurendada alaealiste juurdepääsu tööturule

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele töölepingu seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega võimaldatakse 15–17-aastastele noortele pikemat tööaega ja kaotatakse alaealistele lubatud tööde nimekiri.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul soovitakse muudatustega parandada alaealiste töölesaamise võimalusi. Kehtiv alaealiste töötingimuste regulatsioon ei tee alaealiste töölevõtmist tööandjale atraktiivseks. Samas oli 15–24-aastaste töötuse määr eelmisel aastal 13,1 protsenti, mis on üldisest töötuse määrast poole suurem.

Minister leiab, et noorte tööleasumine peab olema tulevikus lihtsam, uue seaduseelnõuga soovitakse vähendada aga ebamõistlikke piiranguid alaealiste töötamisele.

Plaanitavad muudatused puudutavad eelkõige mittekoolikohustuslikke 15–17-aastasi noori, kellele võimaldatakse eelnõuga pikemat tööaega. Eelnõuga kaotatakse alaealistele lubatud tööde nimekiri, mis võimaldas alaealise töölevõtmist ainult nimekirjas loetletud töödele.

Samuti ei ole 13-14-aastase alaealisega töölepingu sõlmimiseks vaja enam taotleda tööinspektsiooni luba. Samas antakse tööinspektsioonile pädevus hinnata töö tegemiseks sõlmitud lepingu sisu, et tuvastada, kas tegemist on töösuhtega. Nii tagatakse töötajatele tööelus parem kaitse.

Lisaks tehakse eelnõuga IT-sektori töötajate valveaja rakendamisel erand igapäevase ja iganädalase puhkeaja nõuete järgimisest.

Eelnõu aluseks olevale väljatöötamiskavatsusele laekus tagasisidet paljudelt asutustelt ja organisatsioonidelt. Tagasiside põhjal on väljatöötamiskavatsuses tehtud muudatusettepanekutest välja valitud need, millega soovitakse edasi liikuda. Tagasisidet arvestades loobuti näiteks plaanist võimaldada 15–17-aastastel mittekoolikohustuslikel alaealistel teha ületunnitööd ning töötada kuni kella 23.

Töölepingu seaduses sisalduvat alaealiste töötingimuste ning valveaja kasutamise regulatsiooni ei ole muudetud pärast seaduse jõustumist 1. juulil 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles