Vingugaasiandur muutub kohustuslikuks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingugaasianduri paigaldamise ruumidesse, kus on välise ventilatsioonita gaasiseade,  muutub peagi kohustuslikuks. Foto on illustratiivne.
Vingugaasianduri paigaldamise ruumidesse, kus on välise ventilatsioonita gaasiseade, muutub peagi kohustuslikuks. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal allkirjastas määruse, mis muudab kohustuslikuks vingugaasianduri paigaldamise ruumidesse, kus on välise ventilatsioonita gaasiseade, et ennetada gaasi kasutamisest tulenevaid õnnetusi.

«Sel aastal on olnud mitu juhtumit, kus gaasiseadme tööks vajaliku õhuvahetuse puudus, valesti tehtud ehitustööd ja sellest tulenenud vingugaasi teke on põhjustanud väga traagiliselt lõppenud õnnetusi,» ütles Michal. Ministri sõnul on ennetamiseks vingugaasist teada andva anduri paigaldamine tõhus ja inimestele vähekulukas viis.

Minister rõhutab, et sama tähtis on gaasiseadmete nõuetekohane paigaldus ja hooldus. «Mõistlik on lasta teha vastavad tööd või hilisem kontroll eksperdil. Senised uurimistulemised politsei ja tehnilise järelevalve ekspertide sõnul viitavad ikkagi sellele, et on tehtud omavolilisi ümberehitusi ja see on toonud vingugaasi ruumidesse. Ka anduri olemasolu korral tuleb ja tasub oma gaasiseadme paigaldus üle kontrollida,» tegi minister üleskutse.

Vingugaasiandur on seade, mis tuvastab gaasi olemasolu õhus ja edastab häiresignaali. Anduri omanik peab tagama selle korrashoiu ja toimimise. Samas on anduri paigaldamine vabatahtlik siis, kui tehniliste abinõudega on välditud vingugaasi teke ja eluruumi sattumine, näiteks kui gaasiseadme põlemisõhk võetakse otse välisõhust ning põlemisgaasid juhitakse samuti otse selleks ettenähtud korstna kaudu välisõhku.

Määruse muudatus on ajendatud aasta alguses surmaga lõppenud gaasiõnnetustest. Õnnetuste läbivaks põhjuseks oli gaasiseadme töötamine puuduliku põlemisõhu tingimustes, mille tagajärjel tekkis gaasi ebatäielikust põlemisest vingugaas. Iga põlemisprotsess vajab hapnikku ja kui hapniku juurdepääs ei ole piisav, tekib põlemisel vingugaas, mis puuduliku ventilatsiooni korral levib ja seguneb sissehingatava õhuga.

Ka ümberkorraldused, mis gaasiseadmega otseselt ei seondu, võivad mõjutada gaasiseadme ohutuks tööks vajalikku põlemisõhu juurdevoolu. Näiteks võib õhu liikumist takistada gaasiseadmega ruumi ukse vahetamine õhutihedama ukse vastu. Gaasiseadme ohutuks tööks vajalikku õhuvahetust ja põlemisgaaside eemaldamist võib mõjutada ka sundventilatsiooniseadme paigaldamine teise ruumi, näiteks köögikubu paigaldamine ning selle gaasiseadmega samaaegne töötamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles