Libedus tegi jälle elu kibedaks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa jalakäijad ei hakanud Viljandis Kaalu tänava libedal kõnniteel tervisega riskima ja leidis kindla pinnase kõrval sõiduteel.
Osa jalakäijad ei hakanud Viljandis Kaalu tänava libedal kõnniteel tervisega riskima ja leidis kindla pinnase kõrval sõiduteel. Foto: Aivar Aotäht

Sulailm ühes tugeva tuulega muutis eile paljud kõnniteed ja kõrvalisemad sõiduteed ülilibedaks.

Viljandi haigla kommunikatsioonijuht Nele Normann ütles eile pärastlõunal, et libeda tõttu on kukkunud ja arstiabi vajanud kuus inimest.

«Arstidel ja õdedel on praegu liiga palju tööd, et neist õnnetustest lähemalt rääkida. Niipalju saab öelda, et kõigi kuue inimese luumurrud on kahjuks raske iseloomuga,» lausus ta.

Normann hindas, et seda arvestades on tegu tänavuse talve ühe kõige raskema libedapäevaga.

Seni trahvideta

Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialist Kaidi Braun nentis, et libeduse tõrjumiseks peavad ühiselt pingutama nii linna lepingupartnerid kui kinnistute omanikud.

«Teisalt tuleb tõdeda, et keeruliste ilmaolude tõttu on libedust raske tõrjuda ka kõige hoolsamatel töötegijatel,» kõneles ta. «Jäätunud ja samas vee all oleva tee liivatamine ei aita kauaks, sest kasutatav puiste ei jää teele pidama: osalt kannab liiva ära vesi, teisalt kõnnitakse see lihtsalt laiali. Muidugi ei tähenda see, et miskit rohtu libeduse tõrjumiseks polegi. Aitab ainult pidev ja järjekindel töö. Paraku just see saabki tihti suurimaks komistuskiviks.»

Osa inimesi on otsustanud jäist teekatet teravate töövahenditega lihtsalt lõhkuda või katta sõelmetega, mis teel paremini püsivad. Tänavahooldusfirmad kasutavad spetsiaal­seid karestusseadmeid.

Braun tõdes, et linn pole selle aasta esimesel kuul koristamata lume ja tõrjumata libeduse tõttu veel kellelegi trahviotsust vormistanud.

«Oleme püüdnud positiivse tulemuseni jõuda sel moel, et suhtleme nii inimeste kui juriidiliste isikute esindajatega telefoni ja elektronposti teel. Kui vaja, paneme postkasti märgukirja ja kui ei aita seegi, teeme ettekirjutuse.»

Kõige parema tulemuse annab Brauni sõnul siiski näost näkku rääkimine. «Seda on tõestanud ka tänavutalvine praktika.»

Majandusameti spetsialist kinnitas, et linn jälgib tänavate ja kõnniteede seisukorda pidevalt ning püüab tagada parimad võimalikud teeolud.

Ka linnakodanikud on andnud asjalikku ja operatiivset teavet lumistest ja libedatest teelõikudest. «Tagasiside eest suur aitäh. Meile on see suureks abiks — ise ju kõikjale ei jõua,» lisas Braun.

Bussid on maal hädas

Libedus tekitas eile pahandusi muu hulgas bussiliikluses. Viljandi maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Maie Mumm ütles eile pärastlõunal, et hommikust alates on libeda pärast sekeldusi olnud tosinal bussil.

«Mõni libises kraavi, mõni hilines, mõni jättis libeduse tõttu kruusateedele üldse sõitmata,» loetles ta. «Täitsa hull olukord, sel talvel pole bussiliiklus libeda pärast veel nii häiritud olnud.»

Mumm märkis, et õnneks pole äpardustes keegi viga saanud, küll aga paisati segi paljude inimeste ajakava. Ta lisas, et eelmisel päeval oli bussiliiklus sujunud ühegi vahejuhtumita.

Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhtivspetsialist Marek Kiik ütles eile päeval, et libedusest põhjustatud õnnetuste tõttu pole seni päästeametit appi kutsutud.

TRAHV

Lumine ja libe tee võib tuua trahvi.
• Seadus annab omavalitsusele õiguse karistada hooldamata tee või katuse eest eraisikut kuni 1200 euroga ja juriidilist isikut kuni 32 000 euroga.
Allikas: majandusamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles