Esimese valijamehe selgitamiseks kulus Viljandimaal vähem kui üks ööpäev

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvastu volikogu esimees Aivar Kustavus oli esimene, kes Viljandimaalt valijameheks sai. Esmaspäeval lisandus talle Maire Salu Kolga-Jaani volikogust.
Tarvastu volikogu esimees Aivar Kustavus oli esimene, kes Viljandimaalt valijameheks sai. Esmaspäeval lisandus talle Maire Salu Kolga-Jaani volikogust. Foto: Peeter Kümmel / Peeter Langovits

Möödus vähem kui ööpäev sellest, mil riigikogu esimees kutsus kõiki volikogusid üles endi seast presidendi valijameest selgitama, kui Tarvastu vallal oli esindaja valitud. Nüüdseks on teada teinegi valija, Kolga-Jaanist.

Seaduse järgi oli esimene võimalus volikogudel presidendi valimiskogusse oma esindajat valida eelmisel teisipäeval kell 20 ning Mustla kandi rahvas sai sellega hakkama kolmapäeval kella 17 paiku.

«Võimalik, et meie esindaja oli üldse Eesti esimene valijamees volikogudest,» lausus Tarvastu vallavanem Alar Karu.

Tarvastu volikogu pani valijamehe valimise oma volikogu korralise istungi päevakorda igaks juhuks. Kui riigikogus oleks president päev varem ära valitud, oleks see Mustlas lihtsalt arutamata jäänud. Nüüd aga õnnestus neil oma valijamees nimetada erakorralist volikogu korraldamata. 24. septembril läheb Estonia teatrisse presidenti valima volikogu esimees Aivar Kustavus.

Kolga-Jaani tuli teiseks

Erakorralist istungit peavad pidama kõik teised maakonna vallad ja linnad ning neist on esimesena saanud oma töö ära teha Kolga-Jaani. Sealne esindaja sai selgeks teisipäeva õhtul ja see on volikogu aseesimees Maire Salu.

«Tema seati ainsana üles, hääletus oli kiire ja Salu valiti ära,» kirjeldas volikogu esimees Aivar Piir Kolga-Jaanis peetud koosolekut.

Enamik maakonna omavalitsusi on valijamehe määramise pannud järgmise nädala tööplaani. Näiteks Viljandi linna ja valla esindajad kogunevad otsuse tegemiseks täpselt nädala pärast, suur hulk volikogusid tuleb aga kokku 15. septembril. Viimane võimalus otsustada on 17. septembril.

Esimest korda presidenti valima sõitev Isamaa ja Res Publica Liidu liige Aivar Kustavus tunnistas, et temaga pole viimase nädala jooksul ükski erakond või presidendikandidaadile kampaaniat tegev inimene ühendust võtnud. Vaid Keskerakonna esindaja Mailis Reps saatis kutse 8. septembriks Olustvere mõisa, aga sinna on kutsutud kõigi Viljandimaa omavalitsuste esindajad.

Kustavuse hinnangul võib passiivsuse põhjuseks olla ka asjaolu, et ehkki volikogu määras valijamehe kindlaks, saadeti otsus selle kohta vabariigi valimiskomisjonile alles eile. Seega ei pruukinud keegi väljast teadagi, et Tarvastu vallas on valik juba langenud.

Otsust pole teinud

Oma otsust pole Aivar Kustavus teinud, sest pole üldse kindel, kes Mailis Repsi ja Siim Kallase kõrval valimiskogus üles seatakse. Seniseid kandidaatide debatte ja väitlusi pole Kustavus oma sõnul jälginud ning enne kui ta septembri teises pooles Tallinna teele asub, lubas ta küsida kõigi volikogu liikmete arvamust.

«Meil jäi kokkulepe, et suhtleme vahetult enne valimisi e-kirjaga ning ma võtan teiste arvamust arvesse,» sõnas ta.

Kolga-Jaani esindaja Maire Salu vastas ajalehe küsimusele, keda tema näeks uue presidendina, et ta lähtub sellest, et hea president peab kandma euroopalikke väärtushinnanguid, olema pädev nii välis- kui sisepoliitikas ning valmis oma riiki esindama. «Kindlasti peab ta kaasa rääkima Eesti elu võtme- ja valupunktides ning andma oma seisukohtade osas väga selgeid sõnumeid,» teatas Salu oma kirjalikus vastuses.

Kaks nädalat valimisteni

Vastates küsimusele, kas presidendi valimise minek valimiskogusse on hea või halb, leidis Kustavus korraga nii negatiivset kui positiivset. Halb on tema meelest see, et riigikogu ei suutnud üksmeelele jõuda. «Aga hea on ju aeg-ajalt maalt linna saada,» tegi ta nalja.

Presidenti hakatakse valimiskogus hääletama 24. septembril. Valijateks on kõik riigikogu liikmed ja omavalitsuste esindajad. Valijameeste arv oleneb linna või valla suurusest. Nii saab Viljandi linn saata valimistele kaks esindajat ning kõik ülejäänud maakonna omavalitsused ühe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles