Film jõuab eurokohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaare «Magnus» on saanud preemiaid mitmel rahvusvahelisel filmifestivalil.
Kadri Kõusaare «Magnus» on saanud preemiaid mitmel rahvusvahelisel filmifestivalil. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Riigikohtu otsusega avaliku esitamise keelu saanud mängufilmi «Magnus» autorit Kadri Kõusaart esindav vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets pöördus kaebusega Euroopa inimõiguste kohtusse.

Nagu vahendas Mägi-Rohtmetsa sõnu Eesti Rahvusringhäälingu uudisteportaal, riivab filmi keelav kohtuotsus oluliselt Kõusaare sõna- ja väljendusvabadust.

«Kui kohus leiab, et autor on oma loominguga riivanud kellegi isiklikke õigusi, siis peavad need isiklikud õigused olema selgelt tuvastatud ja teoses avaldatuga võrreldud,» märkis ta.

Advokaadi kinnitusel jättis Eesti kohus selle tegemata ega arvestanud, et filmi autorilgi on sõna- ja väljendusvabadus ning vaba eneseteostuse õigus.

«Millegagi pole põhjendatud, miks piirata Kadri Kõusaare sõna- ja väljendusvabadust kogu maailmas,» ütles ta.

Mullu septembris ei andnud riigikohus vandeadvokaadi kassatsioonkaebusele menetlusluba ja seetõttu jäi jõusse sama aasta aprilli lõpul tehtud Tallinna ringkonnakohtu otsus, mille järgi filmi on keelatud näidata 2025. aasta 31. detsembrini.

2009. aasta detsembris tühistas riigikohus «Magnuse» avalikku esitamist lubanud Tallinna ringkonnakohtu otsuse ning saatis asja uuesti arutada ringkonnakohtule. Tallinna ringkonnakohus tühistas sama aasta 23. märtsil Harju maakohtu varasema otsuse, millega filmile oli seatud Eestis, Euroopa Liidu liikmesriikides ja mujal seitsmeks aastaks avaliku esitamise keeld.

Linateose ühe peategelase prototüübi esindaja vandeadvokaat Kersti Kägi vaidlustas esitamiskeelu tühistamise riigikohtus.

«Magnus» oli esimene Eesti film, mis valiti Cannes’i ametlikku programmi ning on saanud preemiaid mitmel rahvusvahelisel filmifestivalil. Keelust hoolimata on seda Tallinnas näidanud kinoliit ja Tartus Athena kultuurikeskus.

KEELD

«Magnuse» avaldamine ja levitamine on keelatud Eestis, teistes euroliidu riikides ning mujal.
• Filmi on keelatud levitada kõikvõimalikes taasesitamist võimaldavates vormides, sealhulgas DVD-l, veebilehekülgedel ja muude andmekandjate kaudu.
Allikas: Tallinna ringkonnakohus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles