Sakala Kalendri tegelased on Mesilane ja Arjakas

Margus Haav
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Küllo Arjakas meenutab Sakala kalendris omaa elu Viljandis veedetud perioodi.
Ajaloolane Küllo Arjakas meenutab Sakala kalendris omaa elu Viljandis veedetud perioodi. Foto: Toomas Huik / Postimees

Järjekorras juba 28. Sakala Kalender pakub 300 leheküljel lugemist salapärasest Aleksander Strekavinist, Riho Mesilase põnevast ja traagilisest elust, Viljandi antikvariaadi minevikust, naisekandmise Eesti esivõistlustest, raadio minevikust ja paljust muust.

«Ma tooksin alustamiseks eriti esile kaks lugu, ühe hommikuks, teise õhtuks,» soovitab kalendri koostaja Heiki Raudla. «Hommikul võiks lugeda Riho Mesilasest, kes töötas kunagi Raadio Vaba Euroopas ja oma viimastel aastatel oli Viljandis Mulgi Raadios. Teine soovitus on Küllo Arjakase mälestused ajast, kui ta oli Viljandis õpetaja. See on pikk, mahukas ja lõbus materjal sellest, milline oli õpetamise õhkkond tollases Viljandi neljandas keskkoolis.»

Mis puutub Riho Mesilasse, siis tema vääriks Raudla hinnangul filmi. Mesilase teose «Veterinaari esimene nädal» järgi hakati 1978. aastal filmi tegema, juhtumisi just Viljandimaal, peaosades olid Tõnu Kilgas ja Urmas Kibuspuu. Et Mesilane põgenes filmi tegemise lõpus Viini, pandi see riiulile ja jõudis ekraanile alles 13 aastat pärast valmimist, 1991. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles