Linastub ajalooline draama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männimäe salongkinos linastub ajalooline draama naisest, kes tegi kõik intelligentse ja suursuguse rahvuse arengu nimel, ent pidi selle eest maksma hingevaluga.
Männimäe salongkinos linastub ajalooline draama naisest, kes tegi kõik intelligentse ja suursuguse rahvuse arengu nimel, ent pidi selle eest maksma hingevaluga. Foto: Kaader filmist

Pühapäeva õhtul näitab Männimäe salongkino Soome režissööri Mika Kaurismäki täispikka mängufilmi «Kuningas Kristiina».

See on kirgi küttev draama Rootsi ajaloo kuulsusrikkaima kuninga Gustav II Adolfi silmapaistvast tütrest Kristiinast, keda kehastab Malin Buska. Teadmishimulisest tüdrukust, keda isa surma järel hakati troonipärijaks kasvatama, vormiti mehelik ja jõuline liider, kes tundis end mugavalt mõõgaga veheldes või Kreeka filosoofe lugedes, ent kes ei suutnud hakkama saada segadusega, mida temas tekitasid naiselikud impulsipursked.

Noore valitsejanna sõltuvus aina uutest teadmistest ja huvi katoliikluse vastu panid ahhetama tema konservatiivse luterliku vaimulikkonna. Tema kirjavahetus ratsionalist René Descartes’iga võrdus peaaegu ketserlusega. Ning tema püüded mõista ja kontrollida oma tundeid kauni kammerneitsi vastu ajasid tagajalgadele rahva, keda Kristiina meeleheitlikult harida tahtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles