Pimedas saalis võib kohata öörändureid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisöö toob ühte majja salapärase naise, kes käivitab tunnetest pulbitseva sündmuste ahela.
Sügisöö toob ühte majja salapärase naise, kes käivitab tunnetest pulbitseva sündmuste ahela. Foto: Maris Savik

Vanemuise teater mängib pühapäeval Ugala black box’is tänavu veebruaris esietendunud näidendit «Öörändurid».

Dublini äärelinna maalilises lobudikus veeretab päevi õhtusse Tommy ning teeb koos semu Dociga plaane, kuidas kiiresti rikkaks saada. Ühel õhtul toob Tommy oma onu majja noore naise, keda tolle endine poiss on äsja tänaval rünnanud. Salapärane naine, kes ei rutta oma minevikult katet kergitama, käivitab nelja mehe vahel sündmuste ahela, milles on oma koht (armu)kadedusel ja vihkamisel, hoolimisel ja unistustel, aga ka iiri lugudele omasel kirbel huumoril, mis teravaid olukordi muhedamaks mahendab.

Iiri päritolu tänapäeva dramaturgi Conor McPhersoni looming on Eestis üsna tuntud, meil on lavastunud tema näidendid «Teisel pool», «See pärnapuulehtla» ja teised. Vanemuine on üsna hiljuti mänginud tema ühemehetükki «Rumm ja viin». 2013. aastal kirjutatud «Öörändurid» on McPhersoni värskeim täispikk näidend, mis jõudis peaaegu korraga nii Londoni kui New Yorgi lavadele ja pälvis kohe New Yorgi kriitikutelt ka aasta parima uue näidendi preemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles