Omavalitsused asuvad valijaid valima

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud volikogud selgitavad hiljemalt 17. septembriks välja, kes on nende esindajad valimiskogus.
Kohalikud volikogud selgitavad hiljemalt 17. septembriks välja, kes on nende esindajad valimiskogus. Foto: Sander Ilvest

Et riigikogus Eesti Vabariigi järgmine president ei selgunud ja asi läks valimiskogusse, peavad linnade ja valdade volikogud otsustama, kelle nad endi seast hääletama saadavad.

Viljandi linn saab riigikogu liikmetest ja omavalitsuste esindajatest koosnevasse kogusse läkitada kaks esindajat ning ülejäänud linnad ja vallad igaüks ühe. Niisugune jaotus tuleneb vabariigi presidendi valimise seadusest, mis annab valimiskogusse kohti selle järgi, kui palju on omavalitsuses hääleõiguslikke Eesti kodanikke. Näiteks Tartu linn saab saata hääletama neli, Tallinn aga lausa kümme volikogu liiget.

Volikogu esindajad tuleb valida hiljemalt 17. septembril. Et enamasti on volikogude istungid kuu lõpul, tähendab see, et korraldada tuleb erakorralisi kokkusaamisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles