Kartulit saab kasvatada laisa inimese kombel põhu all

Egon Valdaru
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Ariva on väga rahul oma uue kartulikasvatusviisiga, mille puhul mugulad paisuvad põhu all.
Veronika Ariva on väga rahul oma uue kartulikasvatusviisiga, mille puhul mugulad paisuvad põhu all. Foto: Egon Valdaru

Viljandis elav Veronika Ariva juhtus nägema Facebookis venelaste videot, kus õpetatakse kartulit kasvatama permakultuurset viljelusviisi kasutades väga vähese vaevaga. Ta sattus vaimustusse ning otsustas selle meetodi oma aias järele proovida.

Kes ei teaks vene muinasjuttu «Havi käsul, minu soovil», kus lollike Ivan laseb veeämbritel jääaugult ise koju kõndida või tunneb ahjul lesides sõidust mõnu. Peaaegu sama mõnus tundus video põhjal ilma vaevata kartuli kasvatamine põhu all, kust nagu «havi käsul» sügiseks saak salve saab. Et Veronika Ariva peab ka ennast laisaks ja mugavaks, leidis ta videos õpetatu endale igati sobiliku olevat.  

Juba mullu sügisel asetas ta kaevamata jäätmaale rohu lämmatamiseks suured papitükid. Kevadel pani ta samasse paika seemnemugulad umbes niisuguste vahedega, nagu pannakse vagudeski, ning raputas neile veidi komposti ja hobusesõnnikut. Kõige peale läks umbes 25-sentimeetrine põhukiht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles