Sakala ajakirjanik kirjutas tulevikuteekonna romaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haava debüütromaani "Kuidas lõhnab kuri" kaanekujundus.
Margus Haava debüütromaani "Kuidas lõhnab kuri" kaanekujundus. Foto: Kirjastus Fantaasia

Ajakirjaniku, vähemalt tuhande kultuuriarvustuse autori Margus Haava tulevikumaastikel rändav debüütromaan «Kuidas lõhnab kuri» on teekonnalugu, mis püüab järgida postapokalüptilise maailma kirjeldamise klassikalisi väärtusi.

«Tsivilisatsiooni hävingu järgne aeg mere ja kaljude vahele peitunud külas, käputäie inimeste viimases pelgupaigas, mis – nagu kõik muugi – ühel ööl ootamatus rünnakus oma otsa leiab,» kirjeldab teost kirjanik ja luuletaja Eeva Park. «Põgenema pääsevad kolm meest ja üks poiss, kes läbi õõvastavalt veriste ohtude, geomeetriliselt kuhjuvate laibahunnikute saatel tuhande kilomeetri kaugusel asuvasse Linna teele asuvad.»

Piirsituatsiooni asetatud inimeste saatusi ja dilemmasid käsitlevas teoses vaadeldakse üldinimlikke teemasid, nagu truudus, isadus ja armastus. Kas diametraalselt muutunud maailmas muutub ka inimloomus? Kui habras on eetilisi tõekspidamisi ja uinuvat kiskjainstinkti lahutav piir? Kas püsiväärtused püsivad läbi aja või nihkuvad ja paigutuvad ellujäämisinstinkti dirigeerimisel ümber? Teos ei moraliseeri ega ürita kehtestada mingit tõemonopoli, vaid jätab lugejat alahindamata otsad lahtiseks.

«Tekst mõjub siiski usutavalt, mitte küll väga sügavuti, kuid siiski on selgelt eristuvate tegelaste ühtmoodi jubedad siselood sisenduslikud, mis sellise läbinisti verdtilkuva ulmeromaani teemaarengut arvestades on juba omaette saavutus,» kinnitas Park. Tema sõnul on lool kaasakiskuv algus, uus religioon ja puänt. Erinevalt paljudest teistest ulmekäsikirjadest on selles romaanis teatud sorti ehedat jõudu.

Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig

Teose autori, Sakala ajakirjaniku Margus Haava ütlemist mööda pole Eesti kirjanduses midagi tüütumat ja isekamat kui keskealise mehe sisemonoloogide ja argimaailma kirjeldamine. «Keskealise iseka mehena on mul sisemonoloogidega vahetu kogemus ning sestap püüan vähemasti oma tekstis lugejat sellest iga hinna eest säästa. Tahtsin kirjutada lihtsalt ühte põnevat ja haaravat futuristlikku seiklusromaani, mis parimal juhul paneks natuke mõtlema elu hapruse üle,» kõneles Margus Haav.

Raamatu «Kuidas lõhnab kuri» andis välja kirjastus Fantaasia.

Pikemat intervjuud debüütromaani ilmutanud Margus Haavaga saab lugeda neljapäevases Sakalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles