Riigikogu komisjoni napp enamus leidis, et Kõpu vallal pole õigus

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu vallamaja
Kõpu vallamaja Foto: Marko Saarm

Riigikogu põhiseaduskomisjon teatas oma vastuses riigikohtule, et haldusreform ei ole vastuolus põhiseadusega. Teisel seisukohal on aga Kõpu vald, kes on haldusreformi seaduse kohtusse kaevanud.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni hinnang tuli aga napi häälteenamusega, sest viis riigikogulast toetas arvamust, et vastuolu seaduste vahel ei ole. Neli komisjoni liiget polnud sellise arvamusega aga nõus.

Põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet selgitas, et valla poolt vaidlustati haldusreformi seaduse kolm paragrahvi, mis reguleerivad menetlustähtaegade pikkust valitsuse algatamisel oli omavalitsuste ühendamise korral ning üks paragrahv, mis näeb ette, et omavalitsustele ei maksta ühinemistoetusi, kui ühendamine viiakse läbi valitsuse algatusel. „Komisjoni enamus leidis, et vaidlustatud paragrahvid ei ole põhiseadusega vastuolus,“ ütles ta.

Kõpu vald esitas tänavu juulis Riigikohtule taotluse hinnata haldusreformi seaduse vastavust põhiseadusele, sest pidas mitut haldusreformi seaduses olevat paragrahvi põhiseadusega vastuolus olevaks.

Riigikogu võttis haldusreformi seaduse vastu tänavu 7. juunil. Seadus sisaldab endas haldusreformi läbiviimise aluseid ja korda ning see määrab ära kohaliku omavalitsuse miinimumsuuruse ja sellega seotud erandid. Haldusreformi eesmärk on omavalitsuste moodustumine, mis suudavad pakkuda inimestele paremaid avalikke teenuseid, tagada piirkondade konkurentsivõime kasvu ning täita iseseisvalt neile seadusega pandud ülesandeid.

Seaduse kohaselt peaks kohalikus omavalitsuses elama üldjuhul vähemalt 5 000 inimest. Vastavalt seadusele on kohalikel omavalitsustel kuni 2016. aasta lõpuni aega otsustada omaalgatuslik ühinemine ning valitsus maksab sellistele omavalitsustele ühinemistoetust. Järgmise aasta veebruaris algatab Vabariigi Valitsus aga nende valdade ja linnade ühendamise, kelle elanike arv ei vasta miinimumsuuruse kriteeriumile ja kes ei ole otsustanud ühineda omaalgatuslikult. Ühinemised viiakse läbi 2017. oktoobris toimuvate kohaliku omavalitsuse volikogude valimise käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles