Poeg põhjustas kohtunikust ema surma ettevaatamatusest (3)

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi-Tartu maanteel Oiu silla lähedal toimunud kokkupõrkes hukkus Pärnu kohtumaja juht Annika Vendik.
Viljandi-Tartu maanteel Oiu silla lähedal toimunud kokkupõrkes hukkus Pärnu kohtumaja juht Annika Vendik. Foto: Marko Saarm

Kohus karistas tingimisi vanglakaristusega 28-aastast Ülari Vendikut, kes põhjustas mullu veebruaris Tartu–Viljandi maanteel surmaga lõppenud liiklusõnnetuse. Hukkunuks oli mehe ema Annika Vendik, kes töötas Pärnu kohtumaja juhina.

Traagiline õnnetus juhtus Oiu sillast Viljandi poole jäävas paremkurvis, kus Tartust Viljandi poole sõitev Honda Civic mustal jääl libisema hakaks ja vastassuunavööndisse sattus. Samal ajal Viljandi poolt tulnud Jeep Grand Cherokee tabas Hondat juhipoolsesse külge.

Õnnetuse järel kirjutas Sakala, et autojuhi taga istunud Pärnu kohtumaja juht ja kohtunik, 51-aastane Annika Vendik sai kokkupõrkes nii raskelt viga, et teda päästa ei õnnestunud. Ka kolme päeva vanuse Honda roolis olnud Ülari sai raskeid vigastusi ja viidi Tartu kliinikumi. Civicu juhi kõrvalistmel turvatoolis olnud kolmeaastane laps ja tema selja taga istunud ema said õnnetuses väikseid vigastusi. Laps viidi Viljandi haiglasse tervisekontrolli, sest turvatooli rihmad olid talle raskes kokkupõrkes viga teinud. Jeepi juhtinud 39-aastane Aivo viga ei saanud.

Sõidukiirus peab vastama teeoludele

Tänavu juulis mõistis kohus Ülari Vendiku süüdi paragrahvi järgi, mis käsitleb liiklusnõuete rikkumist ettevaatamatusest mootorsõiduki juhi poolt.

Ehkki õnnetuse järel selgus politsei pressiteatest, et avarii põhjustanud autojuht on liiklusrikkumiste tõttu politseinikele tuttav ning tal oli ka kaks kehtivat karistust kiiruse ületamise eest, ei nähtu kohtuotsusest, et Ülari Vendik oleks ületanud teelõigul märkidega lubatud kiirust. Samas sätestab liiklusseadus seda, et juht peab arvestama sõidukiiruse valikul teeolusid, ilmastikutingimusi ning muid liiklusolusid, ning selle kohustuse täitmata jätmise pärast kalduski Honda Civic Tourer kurvis vastassuunavööndisse.

Kohus karistas Ülari Vendikut aastase vanglakaristusega, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Lisaks peab ta korvama riigile 1463 euro suurused kriminaalmenetluse kulud.

Oiu silla ümbruses on ohtlik

Vaid paar päeva enne seda, kui traagiline õnnetus tiheda liiklusega maanteel juhtus, saatis Kolga-Jaani toonane vallavanem Kalevi Kaur maakonna liikluskomisjoni järelpärimisele vastuseks kirja, milles nimetas Oiu silla endapoolset otsa valla kõige liiklusohtlikumaks kohaks.

Maanteeameti Viljandimaa liikluskorraldaja Alard Tallo tõdes, et kuigi Kaur pidas ametlikus kirjas silmas paarsada meetrit õnnetuspaigast Tartu poole jäävat kohta, kus suured autod pööravad Oiu sadamasse, on sillast Viljandi poole viiv teelõik kurviline ning Võrtsjärve vahetu läheduse tõttu on ilmaolud seal tihti keerulised.

Tänavu kevadel kogunenud maakonna liikluskomisjonis tõi Viljandi vald selle lõigu ohtlikkuse esile, kuid otsust, kas ja kuidas olukorda muuta saab, komisjon veel ei teinud. Järgmine kord koguneb see sügisel.

Küll aga terendab ümberehitus Oiu sadama sissesõidukohale. Tööd olid Tallo sõnul plaanis juba tänavu, kuid kaks projekteerimise hanget ja üks projekteerimise-ehituse hange kukkusid huvi puuduse tõttu läbi.

„Kavatseme tellida Oiu sadama piirkonna kohta liiklusohutuse inspekteerimise koos lahenduste väljapakkumistega ning lähtuvalt selle tulemustest kavandame edaspidised tegevused,“ lubas Tallo.

SEADUS

  • Mootorsõiduki juhi poolt liiklus- või käitusnõuete rikkumise eest ettevaatamatusest, kui sellega on tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud inimese surm, karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Allikas: Karistusseadustik

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles