Volikogu asejuhi käitumine tekitas tumedanahalistes viljandlastes küsimusi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Harri Juhani Aaltonen.
Pildil Harri Juhani Aaltonen. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lihtsa ingliskeelse küsimusega «What are you doing here?» («Mida te siin teete?») alanud vestlus Viljandi linnavolikogu aseesimehe Harri Juhani Aaltoneniga (IRL) pani kahte tumeda nahaga viljandlast tundma, et poliitik pärib nende õhtuse tegevuse kohta aru just rassilise kuuluvuse pärast.

Kümne aasta eest Viljandisse kolinud Mohamed Hassan Jabbari jutu järgi oli ta koos 2011. aastast siin elava egiptlasest sõbraga teisipäeval kella 22 ajal kõndinud mööda Posti tänaval asuvast baarist Mulks, kui neile järgnes pikka kasvu mees, kelles ta tundis ära Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Viljandi linnavolikogu aseesimehe ja ettevõtja Harri Juhani Aaltoneni.

Turu tänaval pubi Suur Vend ees olevat Aaltonen Jabbarile ja tema kaaslasele järele jõudnud ning inglise keeles küsinud, kas ta võiks teada, mida nad siin teevad (inglise keeles: «May I know, what are you doing here?»). Kui Jabbar eesti keeles kostis, et ta elab siin, teatanud Aaltonen kergendatult: «Jumal tänatud!»

«Küsisin temalt, kas siis, kui me peatuks hotellis ning räägiks ainult inglise keelt, oleks meil probleeme tulnud,» meenutas Jabbar. Aaltonen olevat elavalt vabandanud ning rääkinud nii integreerumisest kui sellest, et ka Jabbari ning tema sõbra kohus on oma kodulinna eest hoolitseda. Üldjoontes said tumeda nahaga mehed aga selgelt aru, et just nahavärv oli põhjus, miks volikogu asejuht nende tegemiste vastu huvi tundis.

«Ta ütles korduvalt, et siin elades peame järgima siinseid reegleid,» kirjeldas Jabbar. «Ma olin sõnatu. Isegi siis, kui ma oleks midagi valesti teinud, ei oleks ta pidanud mind jälitama, vaid teatama politseisse. See on Viljandi, mitte kauboifilmi Metsik Lääs. Siin on sellisteks juhtudeks politsei.»

Mehed tundsid juba varem

Jabbari sõnul oleks ta kümme aastat tagasi Viljandisse saabudes Aaltoneni lõimumisnõuanded hea meelega vastu võtnud, kuid nüüd olid need tema jaoks lootusetult hiljaks jäänud. «Ma integreerusin nelja aasta jooksul, kui töötasin Viljandi lasteabikeskuses.»

Kui mitte kohe alguses, siis vähemalt jutuajamise jooksul tundis Aaltonen Jabbari ära, sest nad olid varemgi kohtunud. Jabbar meenutas Aaltonenile, et on talle isegi kohvi pakkunud, ning volikogu aseesimehel oli see meeles.

Pärast rohkem kui tund aega, kella 23.25-ni kestnud vestluse lõppu olevat Aaltonen öelnud, et sõbrad ootavad teda, ja läinud tagasi Mulksu poole. Jabbari hinnangul oli ta ilmselt alkoholi joonud, kuid mitte nii palju, et oleks ebakindlalt kõndinud.

Jabbar kinnitas, et kümne Viljandis elatud aasta jooksul pole tal olnud ühtki varasemat intsidenti, kus ta oleks tundnud, et teda koheldakse teistmoodi nahavärvi pärast. «Viljandi on mu kodulinn  ja ka see juhtum ei pane mind siin halvasti tundma. Aga ma olin üllatunud. Sellise tiitliga inimese selline käitumine tekitab küsimusi.»

Aaltonen eitab rassismi

Harri Juhani Aaltonen mäletab juhtumit teises valguses.

«Tegemist oli kõige tavalisema hilisõhtuse kohtumisega, mida ikka ette tuleb. Hakkasin Mulksust mööda Posti tänavat Suurde Venda minema ja nemad kõndisid minu ees. See on minu teada kõige lühem tee Suure Vennani ja ma ju ei hakka ringi minema selle pärast, et keegi parasjagu samal tänaval kõnnib,» rääkis ta. «Kui nüüd neile järgnemist nimetatakse jälitamiseks, siis soovitan kõigil meestel edaspidi tänaval hoiduda naiste taga kõndimisest, sest seda võidakse nimetada seksuaalseks ahistamiseks.»

Aaltoneni mäletamist mööda oli kell 23 ning et Suur Vend pani uksed just tema nina ees kinni, jäi ta sinna hetkeks pidama. Kodulehe andmetel suletakse Suur Vend teisipäeviti alles südaööl ning Jabbari kinnitusel ei püüdnudki Aaltonen avatud pubisse pääseda.

«Et nemad olid sealsamas, küsisin neilt: »Hi! What are you doing here?«» kirjeldas Aaltonen.

Edasi oli kolmik 5–10 minutit Viljandi elust juttu ajanud ning Aaltonenile olevat väga sümpatiseerinud, et Iraagi ja Egiptuse juurtega mehed rääkisid osaliselt eesti keeles. «See oli normaalne juhuslik suhtlemine, mis oleks võinud olla ükskõik kelle teisega,» kinnitas Aaltonen.

Tema kinnitusel ei saa jutt, et ta ei tundnud Jabbari ära, kuidagi tõele vastata, sest nad olid vähemalt kahel korral kohtunud, sealjuures üks kord Jabbari kodus.

«Kui ma oleks läinud teda kuidagi solvama, siis ma peaks idioot olema,» leidis Aaltonen. «Ma ju teadsin, kes ta on, ja teadsin, et tema teab, kes mina olen.»

Aaltonen lisas, et kogu rassismi jutt on tema meelest kummaline.

«Mul polnud aimugi, et keegi võiks pidada rassismiks seda, kui valge mees küsib mustalt mehelt »What are you doing here?«. Nüüd olen targem. Väga tore, et nad ei väida, et ma andsin neile peksa. Vaat see oleks huvitav olnud, sest mõõdu poolest oleme temaga enam vähem sama masti mehed.»

ARVAMUSED

Foto: Elmo Riig / Sakala

ANDO KIVIBERG,

Viljandi linnapea (IRL)

Kuulsin sellest esimest korda eile volikogu istungil, kus Randel Länts (sotsiaaldemokraadist volikogu liige – toimetus) kirjeldas juhtunut nagu põnevusfilmi. Aga Harril on sellest teine versioon.

Tunnen Harrit kui väga sõbralikku ja õiglase meelega inimest ja ma ei usu, et ta oli pahatahtlik. Ma ei ole kusagil kuulnud, et Harri oleks öelnud midagi halvustavat teise nahavärviga inimeste kohta.

Foto: Elmo Riig / Sakala

MARGUS TSAHKNA,

IRLi esimees

Konkreetse juhtumi kohta ei oska ma midagi öelda, sest kuulen seda teie käest esimest korda. Selliseid asju tuleb alati vaadata, kas need on ka tegelikkuses juhtunud või ei ole.

Mina tean Harrit, kes on muide soomlane, tõsise Eesti patrioodina. Minule tundub ta väga heatahtliku ja heasüdamliku inimesena. Eks ta pea ise selgitama, mis seal täpselt toimus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles