Soomaal algasid Valgeraba taastamistööd

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK käivitas taas metsaviktoriini
RMK käivitas taas metsaviktoriini Foto: RMK

Soomaal Raba tee ääres lõikavad langetustraktorid metsa. Tee ääres kasvava metsakardina taga asub Valgeraba ja raied on seotud raba serva koosluste taastamisega.

Riigi metsamajandamise keskuse (RMK) looduskaitseosakonna looduskaitse spetsialisti Priit Voolaiu sõnul on seal ajalooliselt asunud tunduvalt hõredamad ja valgusküllasemad siirdesoometsad ja lagedad servamäred, mis on tänapäeval asendunud valdavalt kõdusoometsadega.

«Raietega kujundatakse puistu struktuur varasemaga sarnasemaks. Jälgitakse, et puistute koosseis oleks mitmekesine ja alale jääksid elurikkuse seisukohast olulised elemendid: surnud püstised puud ja tüükad ning lamatüved,» kirjeldas Priit Voolaid planeeritud töid ja lisas, et kanaliste varjevõimaluste säilimiseks jäetakse maani ulatavate okstega kuuski arvestusega 10 puud hektarile.

Priit Voolaid kinnitas, et raiel on tähtis roll ka soo hüdroloogia taastamises. «Puude harvendamisega vähendatakse transpiratsiooni ja rohkem sademeid jõuab maapinnani. Kokkuvõttes suudame seeläbi veebilanssi veelgi rohkem plusspoolele kallutada, mis on taassoostumise kiirendamise kriitiline eeltingimus.»

Koos kraavide sulgemisega on Valgeraba taastamistööde maht ligemale 413 hektarit. Raietega kujundatakse puistuid umbes 200 hektaril. Samasuguseid töid on plaanis teha Soomaal veel Kuresoo, Riisa, Kikepera ja Öördi raba serva koosluste taastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles