Jaani kogudus tähistab Viljandi aastapäeva konverentsi, tänujumalateenistuse ja kontsertklaveri õnnistamisega

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel, 30. augustil kell 15 algab Viljandi Jaani kirikus kooliaasta algusele pühendatud kontsertmõtisklus.
Reedel, 30. augustil kell 15 algab Viljandi Jaani kirikus kooliaasta algusele pühendatud kontsertmõtisklus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme kell 11 algab Viljandi Jaani kirikus teine frantsiskusepäeva konverents ning pärast seda, kell 15 algaval Viljandi 725. aastapäeva tänujumalateenistusel õnnistatakse Jaani kiriku uus kontsertklaver.


«Frantsiskusepäeva konverentsi teema on «Loomiseks loodud linn» ja sellega tähistatakse ühtlasi Viljandi 725. aastapäeva,» ütles Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus. Konverentsil arutletakse loovuse, vaimsuse ja religiooni suhete üle ning kutsutakse osalejaid kaasa mõtlema, kust on pärit Viljandi linna loovust ja loomingulisust soosiv keskkond ning kuidas seda hoida ja arendada.



Konverentsil peavad ettekandeid ajaloolased Kaur Alttoa ja Heiki Raudla, loomemajanduse propageerija Peeter Erik Ots, kunstnik Jüri Arrak ja muusik Tõnis Mägi.



Kell 15 algaval Viljandi 725. aastapäeva tänujumalateenistusel õnnistatakse Jaani kiriku kontsertklaver. Möödunud aasta 27. detsembril kuulutati välja Jaani kiriku klaveriaasta, et koguda raha kirikule uue klaveri soetamiseks.



«Tänaseks on eraisikute, ettevõtjate ja omavalitsuste toel kogutud 210 000 krooni, seega ligi pool kontsertklaveri hinnast. Instrument on valmistatud Estonia klaverivabrikus. 4. oktoobril musitseerib sellel klaveriaasta patroon Tõnis Mägi,» ütles Marko Tiitus.



Ta lisas, et kirik ei ole kaugeltki vaid vaimulike toimingute ja jumalateenistuste koht, vaid teenib paikkonna kultuuriruumi palju laiemalt. Jaani kirikus antavad kontserdid on uu klaveri vajadust tõestanud ja kindlasti pakub see instrument kuulajatele palju hingeülendavaid hetki.



Viljandi Jaani koguduse õpetaja selgitas, et 4. oktoobril möödub 782 aastat Assisi püha Franciscuse, frantsisklaste ordu rajaja surmast. Viljandi Jaani kiriku rajasid aastail 1466-1472 frantsiskaani mungad kloostrikirikuna, mis oli algul pühitsetud Franciscusele.



Praegu tegutseb kirikus luterlik kogudus, mille tegevuse lõpetas nõukogude võim 1952. aastal. Kogudus taastati 1991. aastal koos kirikuhoonega, mis oli vahepeal muudetud kaubalaoks.



Jaani kirikus käib noortetöö ning mitmekülgne muusikaelu: kirikus antakse igal aastal ligikaudu 70 kontserti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles