Uus hooaeg toob teatrimaja avamise ja lavalood «Võlur Ozist» «Gogoli diskoni»

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala näitlejad on uue teatrimaja ootuses
Ugala näitlejad on uue teatrimaja ootuses Foto: Heigo Teder/Ugala

Ugala teater alustab 97. hooaega, mille sisse mahub renoveeritud maja avamine, rahvusvahelise teatripäeva tähistamine ja uuslavastused «Võlur Ozist» «Gogoli diskoni».

Veel seitse kuud annab teater etendusi oma ajutises kodus, Ugala black boxis, mis pälvis oma sisekujunduse ja ehituslike lahenduste eest Eesti kultuurkapitali aastapreemia. Märtsis kolib teater tagasi Vaksali tänaval asuvasse punasest telliskivist teatrimajja, mis on viimase poolteise aasta jooksul läbinud kapitaalse remondi ning avatakse taas publikule.

Teatrijuht Kristiina Alliksaare hinnangul läheb remont igati plaanipäraselt ja pole põhjust kahelda, et maja valmib õigeks ajaks. «See andis julguse jaatavalt vastata Eesti teatriliidu ettepanekule korraldada 2017. aasta rahvusvaheline teatripäev just Ugalas,» lisas ta.

Loominguline juht Ott Aardam rõhutas, et Vaksali tänava majas ringi käies saab remondisagina keskel juba aimu sellest, milline suur rõõm on sinna majja tagasi kolida, sest täitub midagi sellist, mida on kaua oodatud ja millest on pikalt unistatud.

Järgmise seitsme kuu jooksul on aga Ugala black box`is oodata väga erilisi uuslavastusi. Uue hooaja avab Ugala Teater NO99 näitleja ja lavastaja Eva Kolditsa lavastusega «Soo», mis põhineb Oskar Lutsu samanimelisel jutustusel. Selles lavastuses pole soo turvaliste laudteedega, mida mööda kõndides võib kailu ja huulheina imetleda, vaid kihisev ja korisev soo, kus soovaimud keedavad määratuis kateldes suppi.

Lavastuse kunstnik on Teater NO99 lavastusjuht Kairi Mändla, muusikalise maailma loob akordionist Jaak Lutsoja. Laval on Ugala näitlejad Martin Mill, Klaudia Tiitsmaa, Aarne Soro, Kata-Riina Luide ja Peeter Jürgens ning külalistena teevad kaasa Anne Türnpu ja Jaak Lutsoja.

Oktoobris esietendub Ugalas Luule Komissarovi saabuvale 75. sünnipäevale pühendatud lavastus «Vanaema ja Issand Jumal», mille toob lavale Sander Pukk. Hjalmar Bergmani saaga keskmes on jõuka Borckide perekonna matroon Agnes, kelle silme eest libiseb läbi kogu pikk elu: värvikas Borckide suguselts, lapsed ja lapselapsed, riiud ja leppimised, võidetud ja kaotatud lahingud. Tegevus leiab aset XIX sajandi lõpu ja XX sajandi alguse Rootsis. Luule Komissarovi kõrval teeb kaasa suur osa Ugala trupist.

Novembris küsib noor lavastaja Mehis Pihla: kes on tänapäeval meie rahva suur kangelane ja vabaduse sümbol? Eesti kirjanduse suurnimi Eduard Bornhöhe ning tema elu ja looming võetakse osadeks lavastuses «Tasujad». Ugala uues noortelavastuses löövad kaasa Marika Palm, sellest hooajast Ugala trupiga liitunud Laura Kalle ning Mikk Jürjens Tallinna Linnateatrist.

Jõulukuul seikleb Ugala laval keeristormiga võlumaale lennutatud Dorothy, keda kehastab Adeele Sepp. Tagasi koju jõudmiseks peab tüdruk ette võtma teekonna võlur Ozi juurde. Oma teekonnal kohtub ta Hernehirmutise, Plekkmehe ja argliku Lõviga. Kõik need isevärki tegelased ning head ja kurjad nõiad paneb muusikalises lavastuses «Võlur Oz» elama Ugala trupiga liitunud lavastaja Ringo Ramul. Kunstnikuna teeb kaasa Marion Undusk, muusika kirjutavad lavastusele Priit Põldma ja Peeter Konovalov. Lisaks Adeele Sepale seiklevad Ozi maailmas Klaudia Tiitsmaa, Martin Mill, Aarne Soro, Vallo Kirs, Kata-Riina Luide ja Vilma Luik.

2017. aasta alguses on lavale oodata kahte algupärandit. Need on Martin Alguse «Sätendav pimedus», mille lavastab Taago Tubin ning kus külalisnäitlejana teeb kaasa Märt Avandi, ning Ugala dramaturgi Liis Aedmaa autorilavastusena valmiv «Emadepäev». Märtsis avab Ugala renoveeritud teatrimaja Lembit Petersoni suure saali lavastus «Nähtamatu daam», mille aluseks on hispaania näitekirjanik Calderoni maailmadramaturgia kullavaramusse kuuluv näidend. Väikese saali esimene uuslavastus on Anton Hansen Tammsaare «Tõde ja õigus», mille Urmas Lennuk dramatiseerib ja lavastab seekord lastele.

Hooaja lõpul jõuab lavale Paavo Matsini juba kultusromaani staatusesse tõusnud «Gogoli disko», mis on pärjatud uhkete auhindadega nii Eestis kui Euroopas ja mis seniajani valitseb raamatumüügi edetabeleid. Pöörase hooaja lõppakordiks saava lavastuse tegevus toimub tuleviku-Viljandis, kus on tagasi tsaarivõim, sõidab metroo ja kiiskavad kuldsed kirikute sibulakuplid. Värvikate ja kohati kriminaalsete tegelaste igapäevase neoslaaviliku elu lööb segamini suure vene kirjandusklassiku Gogoli surnuist ülesärkamine. Lavastab Ugala loominguline juht Ott Aardam.

Uus hooaeg toob endaga kaasa muudatused Ugala trupis. Teatriperega liituvad näitleja-dramaturg Laura Kalle, kes lõpetas kevadel muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli, näitleja-lavastaja Ringo Ramul, kellel on veel ees Viljandi kultuuriakadeemia lõpetamine, ning varem vabakutselise näitlejana tegutsenud Terje Pennie.

Peakunstnikuna alustab tööd Ott Kangur, kelle varasemate tööde hulka kuuluvad festivalide palju positiivset tähelepanu pälvinud lava- ja keskkonnakujundused. Lisaks on Kangur olnud avalike ruumide sisekujunduse autor ning tegev taaskasutusdisaini valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles