Lugeja meenutab: Kaks bussitäit sakslasi käis korraga õnnitlemas

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aime Kuum oli 25 aastat tagasi külas Saksamaal elavatel külalistel. See foto on tehtud mõni aasta tagasi tema koduaias.
Aime Kuum oli 25 aastat tagasi külas Saksamaal elavatel külalistel. See foto on tehtud mõni aasta tagasi tema koduaias. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

25 aastat tagasi olin koos tütrega Saksamaal sugulasi külastamas. Tol ajal oli välisreis ise juba sündmus ja meie sugulased-tuttavad hoolitsesid, et me saaksime kaasa võtta meeldivaid mälestusi ja palju muljeid. Kuid ootamatult sekkus neisse plaanidesse poliitika.

Nii tuli ühel augustihommikul täditütar mulle rääkima, et Moskvas on alanud putš. Esialgu ma isegi ei taibanud, mis seal juhtunud on, kuid raadiot kuulates sain juhtunust aimu. Paraku keskendusid suuremad uudisteagentuurid põhiliselt sellele, mis toimus Moskvas ja vähe tähelepanu pöörati Eestile ja tema naabritele. Põhiuudis oli tankide liikumine Tallinna suunas.

Nii oli teadmatust, muret ja närveerimisti palju, kuid siis teatas üks sugulane, et on raadiojaam (kas oli see Radio Svaboda või Vaba Euroopa, olen unustanud), mis annab peaaegu iga poole tunni tagant teateid Balti riikide kohta. Eks siis mööduski enamik ajast neid teateid-uudiseid oodates-kuulates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles