Lihtsaim võimalus ennetada vähki

, haigekassa esmatasandi paketi arenduse talituse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EMAKAKAELA- JA RINNAVÄHI sõeluuringutel osalemine on lihtsaim võimalus ennetada vähki ja pikendada tervena elatud elu. Sõeluuring on mõeldud eelkõige tervetele, kaebuste ja sümptomiteta naistele emakakaela- või rinnavähi varaseks avastamiseks. Eestis kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule naisi vanuses 30–55 ja rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62.

Emakakaelavähi peamiseks tekkepõhjuseks peetakse inimese papilloomiviiruse (HPV) mõningaid vorme, mis levivad peamiselt seksuaalsel teel. HPV viiruse tekitatud rakumuudatusi diagnoositakse PAP-testiga. Haigestuda võivad ka noored naised ja pärilikkus ei mängi siin rolli.

EMAKAKAELAVÄHI varajased sümptomid jäävad naisele tihti märkamatuks ning ta tunneb ennast täiesti tervena, seega on väga oluline PAP-testi regulaarselt teha. Sõeluuringu käigus on võimalik emakakaela rakumuutusi lihtsalt avastada ja see võimaldab ravi tulemusena täielikult terveneda.

HPV tekitatud rakumuutused ja vähieelsed seisundid võivad vähiks areneda 10–25 aastaga. Regulaarsel kontrollimisel ja õigel ajal avastatuna on need kergesti diagnoositavad ja ravitavad. Seetõttu on võimalik ennetada peaaegu kõiki kaugele arenenud emakakaelavähi juhtumeid. PAP-testi tegemine on valutu ja see on  tavapärase günekoloogilise läbivaatuse osa.

Enamasti pöörduvad naised rinnavähi kahtlusega arsti juurde siis, kui on oma rinnas leidnud mingi tüki. Teised ohumärgid võivad olla muutunud rinnakujus, rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, rinna nahavärvi muutus või kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Tihti on haigus aga selleks ajaks juba algkoldest kaugemale levinud.

Rinnavähki on võimalik avastada aga juba varem. Üks selline võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu. Varakult avastatud rinnavähki saab paremini ravida ning vajadusel saab kasutada operatsioonimeetodeid, mis rinda säästavad.

2016. AASTAL KUTSUTAKSE emakakaelavähi sõeluuringule naisi sünniaastaga 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986. Rinnavähi sõeluuringutele kutsutakse naisi sünniaastaga 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966. Naised, kelle sünniaasta on kutsutavate nimekirjas ja kellele pole viimase kahe aasta jooksul tehtud rindade uuringut või viimase kolme aasta jooksul PAP-testi, saavad sõeluuringus osalemiseks nimelise kutse.

Et kutse saadetakse rahvastikuregistris olevale aadressile, tuleb kontrollida, kas see on õige, muidu ei jõua kiri adressaadini. Oma andmeid saab hõlpsalt kontrollida riigiportaalis www.eesti.ee. Koos paberkutsega saadetakse patsiendiportaali www.digilugu.ee ka elektroonne kutse, mida saab vaadata saatekirjade alt.

Sõeluuringul osalemiseks ei pea kutset ootama jääma. Kui teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb helistada endale sobivasse tervishoiuasutusse ning end vastuvõtule kirja panna. Registreerumisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule minnes võtke kindlasti kaasa isikut tõendav dokument.

Naised, hoolige oma tervisest ja kontrollige end regulaarselt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles