Juhtkiri. Võitlus käib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Kõpu vald läheb ajalukku sellega, et esitas esimese omavalitsusena riigikohtule taotluse, milles vaidlustas haldusreformi sätted. Endise justiitsministri Paul Varuli meeskonna koostatud põhjalik õigusanalüüs, millest kirjutas eilne Postimees, on aga mitu kraadi kangem asi. Lühidalt öeldes leidsid kolm nädalat tööd teinud juristid poolesajal leheküljel, et mitmes punktis rikub haldusreform omavalitsuste põhiseaduslikke õigusi.

Jutte sellest, et mõned omavalitsused on tugevalt haldusreformi vastu ja võivad nii-öelda lõpuni välja minna, on olnud kuulda algusest saati. Pikka aega polnud aga selgeid märke ja konkreetseid samme, mis lubanuks veenduda, et tegu on millegi enama kui lihtsalt juttudega. Silma jäid linnad ja vallad, kes siis, kui reformi kohta küsiti, tegid valju kriitikat, kuid samal ajal pidasid naabritega usinasti liitumiskõnelusi. Praeguseks on need märgid olemas ja sammud tehtud. Võitlus käib.

Seda, kui paljud omavalitsused kohtutee ette võtavad, ei tea me muidugi endiselt. See selgubki asjaajamise käigus. Tegureid, mis seda arvu suurendada või vähendada võivad, on palju: kuidas edenevad ühinemisläbirääkimised, millised meeleolud valitsevad volikogudes...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles