Vigastatud toonekurg ootab kolmandat päeva ametnikku (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Gaute Nurmse reede õhtul Holstre lähedal elavale vanaemale külla sõitis ja Viisu peatuses maha astus, märkas ta sealsamas oleva alajaama juures maas tompu. Esiti arvas ta, et tegu on tuulega lendu tõusnud prügikotiga. Lähemalt silmitsedes märkas ta vigastatud jalaga toonekurge. Lind omal jalal liikuda ei saa ning vedeleb abituna maantee juures siiani.

Nurmse rääkis, et kui ta mõned päevad tagasi lindu esimest korda märkas, ei teadnud ta esimese hooga, mida teha. Siis leidis ta internetist Keskkonnainspektsiooni valvetelefoni numbri ning helistas lühinumbril 1313.

"Mulle üteldi, et teave edastatakse loodusvahile, kes minuga ühendust võtab," rääkis noormees. Kui kolm tundi hiljem ükski ametnik linnu vastu polnud huvi tundnud, helistas noormees oma sõnul inspektsiooni tagasi.

"Siis üteldi mulle, et loodusvahi tööpäev lõppes kell 20." Pühapäeva lõunal lebas murtud jalaga verine lind ikka veel Kõrgemäe alajaama all ning Nurmsega polnud linnu abistamise teemal keegi ühendust võtnud.

"Helistasin inspektsiooni ka kolmas kord, et küsida, kas ma saan ise midagi linnu heaks ära teha. Linnule soovitati viia kauss värske veega," rääkis pealinnas elutsev noormees. Seda ta tegigi.

Keskkonnainspektsioonist oli soovitatud suurele linnule ise mitte ligineda põhjusel, et kui lind on vigastatud ja šokis, võib ta ettearvamatult ja agressiivselt käituda. Kõrgemäe alajaam asub lamba karjamaal ning lind kukkus karjamaale, kus on vanaema sõnul ligi 80 lammast. Õnneks pole need toonekurele midagi teinud. Veel tähendas vanaema, et tema lapselaps on kaitseliitlane, tegeleb noorsootööga ning sekkub alati, kui ebaõiglust näeb või keegi abi vajab.

Gaute Nurmse oli ise seda meelt, et aidata tuleb neid, keda saab, ka kõige pisemaid. Loomi pole ta oma sõnul varem pidanud nõnda aitama, küll päästis ta oma majanaabri elu. Ta rääkis, et see juhtus mullu, kui ta oma korteris vingu ja suitsu lõhna tundis ning märkas koridori minnes naaberkorteri ukse alt paksu tossu tulemas. Kiire kõne päästekeskusesse päästis naabrimehe ellu. Ta mäletas, et päästjad ütlesid talle, et mees oli korteri tagumises toas voodis ilmselt suitsuga magama jäänud aga tänu talle sai mees õigel ajal majast välja toimetatud.       

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles