Vanas katlamajas hakatakse metsamasinaid parandama

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remonditöökojas hakatakse parandama metsamasinate linte ja roomikuid.
Remonditöökojas hakatakse parandama metsamasinate linte ja roomikuid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Metsa üles töötav osaühing Prenton ehitas Võhma kesklinnas kasutult seisva katlamaja enda tarbeks ümber, et seal metsaveomasinaid remontida ja ehitada.

Osaühingu Prenton juhataja Ago Vingissar veendus oma sõnutsi, et vana hoone taastamine on uue ehitamisest märksa kallim.

«Paljud asjad, mis näisid algul sobivat, pidime ümber tegema. Algul tundus, et usteavade alusvundament kõlbab, kuid hiljem tuli see ikka välja kaevata ja uuesti valada,» rääkis ta. «Ka kommunikatsioonid vahetame välja. Eesti Energia vedas uue toitekaabli ja uuendamist vajab ka amortiseerunud kanalisatsioon.»

Renoveerimiseks kulus ligikaudu 200 000 eurot, sellest 49 306 eurot saadakse Euroopa Liidu Leader-programmilt.

Firmajuht selgitas, et töökojas on kavas remontima ja hooldama hakata firma enda metsaveotraktoreid ja -autosid. Kumbagi on Prentonil kümmekond. Seni on neid ravitsetud rendipinnal Kõo vallas Koksveres.

Põhilise sissetuleku saab firma riigimetsa ülestöötamisest ja veost: ta langetab metsa, veab materjali vahelattu ja transpordib hiljem ostjale kas saeveskisse või sadamasse.
Viimastel aastatel on Prenton parandanud ka metsamasinate linte ja roomikuid. Seda teenust pakub ta paljudele Eestis.

Samuti on firma ehitanud kümmekond metsaveoautot. «Meile tuleb uus autoraam, meie teeme vaheraami ja paigaldame tõstuki koos hüdraulikaga,» selgitas Vingissar. «Lisaks oleme ehitanud kolm metsatraktorite vedamise treilerit.»

Sisustamine on kallis ettevõtmine

Firmajuht ütles, et hoone valmimisega saab ühele poole esimene etapp. Teise etapina on kavas see sisustada ehk osta kompressor, ventilatsiooniseadmed ning kraanad, millega lintide taastajad saaksid detaile tõsta.

Soetatakse giljotiin ja painutuspink, et metalli paremini töödelda. Veel on plaanis siseõu asfalteerida ja selle ümber aed ehitada ning katlamaja korsten lammutada. Teise etapi investeeringu mahuks hindas firmajuht 100 000 — 150 000 eurot.

Paisunud iga aastaga

Füüsilisest isikust ettevõtjana metsa tegema hakanud Vingissar moodustas osaühingu Prenton 2000. aastal. Firma on iga aastaga paisunud, praeguseks on sel juba 32 töötajat. «Meil kolm keevitajat, arvatavasti palkan mõne lisaks,» rääkis ettevõtja tänavustest plaanidest ning lisas, et ka langetustraktori operaatoreid on kavas juurde võtta.

Firmajuht nentis, et käive kasvas ka masuajal. «Saime riigimetsa majandamise keskuselt mahtu juurde,» selgitas ta.

Vingissar on ettevõtet arendanud oma rahaga ega ole laenu kasutanud. Töökoja lõplikku valmimisaega ta täpselt ennustada ei osanud, kuid arvas, et remonditöö võib seal lahti minna poole aasta või aasta jooksul.

ARVAMUS

Avo Põder, Võhma linnapea

Tore, et üks paik linna südames on korda saanud. Aastaid seisis vana Võhma katlamaja hoone kasutult. Vahepeal oli see rootslasest ärimehe omanduses, ta kavatses sinna teha pelletite ehk küttegraanulite tehase. Paraku ei saanud plaanist asja ning hoone muutus tondilossiks.

Kahtlemata on rõõmustav seegi, et ettevõtja mõtleb kohaliku elu edendamisele ning annab piirkonna rahvale tööd ja leiba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles