Juhtkiri. Lihtne on olla vastutustundetu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Ühest küljest on see suur kergendus, et hiljuti sotsiaalmeedias levitatud jutt väidetavast vägistamisest Viljandi järve ääres ja lossimägedes tüdrukuid jälitavast perverdist tundub olevat ei midagi muud kui väljamõeldis. Politsei ei tea sellest kõigest midagi ning mööda ei saa vaadata ka viisist, mil moel infot levitati. Selle üsna segaselt ja paljude vigadega teksti kirja pannud inimene jäi anonüümseks ehk teisisõnu ei vastutanud oma nimega jutu tõesuse eest. Pusletükid võib igaüks ise kokku panna.

Ent kui kergendav ohe on kuuldavale lastud, on põhjust tõsisel noodil jätkata. Raskete kuritegude kohta valeinfo jagamine on sulaselge paanika külvamine ehk täiesti vastutustundetu tegevus. Paraku on tänapäeval ütlemata lihtne vastutustundetu olla, sest «Märgatud»-kommuunid, millest Sakala on varemgi kirjutanud, võimaldavad ükskõik kellel mida tahes anonüümselt laiali paisata.

Tuleb aga rõhutada, et niisuguses mehhanismis on rohkem osiseid. Kui vale on virtuaalsele seinale üles läinud, peab leiduma selle lugejaid ja pimesi uskujaid, et kahju saaks sündida. Mida suurema tõena ja mida arvukamale auditooriumile valet edasi antakse, seda halvem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles