Toidukohad toovad folgiks lisajõude ja pakuvad erilahendusi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärimusmuusika festivali ajal on Viljandi söögikohad külalisi täis. 2013. aastal käisid restoranis Fellin Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Läti riigipea Andris Bērziņš.
Pärimusmuusika festivali ajal on Viljandi söögikohad külalisi täis. 2013. aastal käisid restoranis Fellin Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Läti riigipea Andris Bērziņš. Foto: Elmo Riig

Viljandi toidukohad lähevad pärimusmuusika festivalile vastu laias laastus kaks korda suuremate jõududega kui tavaliselt ning muudavad oma menüüd suurele rahvahulgale sobivamaks. Vahetult pärimeetri piiri taga asuv Fellin paneb püsti isegi kioski, kus müüakse burgereid.

Kohviku Amrita perenaine Kristi Lõhmus ütles, et kui tavaliselt on köögis töötamas kaks-kolm kokka, siis järgmistel päevadel neli-viis. Lisatööjõudu võetud pole, oma töötajatel on sel ajal suurem koormus. «Nii on see kolmapäevast esmaspäevani, sest üle-eelmine aasta näitas, et folk kestab ka neil päevil,» rääkis Lõhmus.

Suure Venna peakokk Janne Rundu ütles, et pubisse on festivali ajaks tööle värvatud kaheksa inimest. Lisaks on koostatud folgimenüü, kust saab tellida nii mulgiputru kui kamavahtu. «Tavaline menüü jääb kehtima, aga lisa on selleks, et huvitavam oleks,» sõnas peakokk. Pubi ülemine korrus, mis avatakse eriüritusteks, on avatud ka nüüd.

Kui Lossi tänaval Viljandi kohvikus askeldab tavapäraselt köögis üks kokk, siis folgi ajal on neid paar-kolm. «Lähen ka ise appi, tööd jagub,» ütles kohviku juhataja Kadri Õmblus. Tema ütlemist mööda on väga kiire aeg hommikuti, kui inimesed soovivad kohvi ja saiakesi.

Viljandi esirestoran Fellin avab folgiajaks putka, kust saab toitu kaasa osta, muu hulgas peakoka valmistatud burgereidki.

«Oleme teinud kärpeid nende toitude osas, mille ettevalmistamiseks kulub rohkem aega,» sõnas restorani tegevjuht Maret Mikk. Tööle kutsutakse kõik kolm-neli kokka ja kuus teenindajat. «See on aasta kõige kiirem aeg,» ütles Mikk. Fellin on festivali ajal avatud keskööni.

Karmen Ütsik kesklinna Pappa Pizzast rääkis, et toidukoha ajaarvestus käib enne ja pärast folki. «Meie koht on folgi ajal avatud öö läbi.» Ütsik ütles, et täismenüü on selleks ajaks maha võetud, et keskenduda pitsategemisele, ja teisi nimekirjas olevaid roogasid, näiteks salateid, ei valmistata. «Need, kes tahavad salatit, ilmselt Pappa Pizzasse ei tule.»

Kui tavapäraselt on korraga tööl kaks inimest, siis kiiremal ajal kolm. Ütsik ütles, et korraks oli mõttes avada istumiskoht ka maja taga õues, kuid meenus hoone üldine seisukord. «Meie maja on praegu ju linna kõige ilusam,» sõnas ta irooniliselt.

Aida kohviku juhataja Peeter Kits ütles, et nii nagu seni, jätkab kohvik ka folgi ajal päevapakkumistega. «Praegu meil menüü puudub, selle saame augustikuus,» sõnas juhataja. Aida kohvik toitlustab ka folgi korraldusmeeskonda. Nagu mujal, on sealgi festivali ajaks personali suurendatud.

Tegelaste Toas käivad toidu osas ettevalmistused, kuid tööjõudu juurde ei muretseta. Seda, kas nagu varem, on ka sel aastal plaanis avada telk, kus pakutakse üheeurost õlut, kohvikus toimetav Hans Müllerson ei kinnitanud ega lükanud ümber. «Festivali ajal üritame pakkuda soodustooteid, et leevendada folgiliste peoeelarvet. Õlu on suviste salatite ja kergelt kihisevate karastusjookide järel üks enim müüdav kaubaartikkel,» konstateeris ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles